Într-o conferinţă de presă susținută, joi, la Budapesta, Lázár János, ministrul maghiar al construcţiilor şi transportului, a declarat că Guvernul maghiar are un interes major în consolidarea semnificativă a relaţiilor economice dintre România şi Ungaria, iar Budapesta doreşte ca România să devină cât mai curând posibil membră cu drepturi depline a Spaţiului Schengen.

Lázár János a avut convorbiri cu omologul său român, Attila Cseke, relatează MTI, iar oficialul maghiar a subliniat că, înainte de toate, a vrut să îl asigure pe interlocutorul său român că Ungaria este angajată în a susţine aderarea României la Spaţiul Schengen.

Cooperare româno-ungară de 15 miliarde de euro pe 2022

La rândul său, Cseke Attila a mulţumit guvernului ungar pentru sprijinul acordat în vederea aderării României la Schengen şi a reiterat importanţa cooperării economice dintre România şi Ungaria, care s-a ridicat anul trecut la 15 miliarde de euro.

Potrivit ministrului ungar, îmbunătăţirea infrastructurii de transport între cele două ţări şi creşterea permeabilităţii frontierelor pot contribui la consolidarea relaţiilor economice bilaterale.

Lázár János a precizat că a trecut în revistă la întâlnirea cu Cseke Attila proiecte de dezvoltare şi idei comune sau care oferă oportunităţi de cooperare. Ei urmau să aibă o întâlnire şi cu experţi economici, „deoarece cooperarea economică dintre cele două ţări este de o importanţă capitală în ceea ce priveşte exporturile şi importurile, investiţiile reciproce de capital şi comerţul”, a precizat ministrul maghiar.

„Suntem foarte mândri că UDMR are trei miniştri în actualul guvern român”, unul dintre ei fiind Attila Cseke, care are în mâinile sale toate resursele de dezvoltare, a menţionat Lázár János, citat de MTI.

Austria nu cedează

Ca și Ungaria și Germania este aliatul României pentru aderarea la Schengen. Cancelarul Germaniei a fost prezent luni, 3 aprilie, la București și a dat asigurări că țara sa „sprijină puternic” aderarea noastră.

„Sprijin cu putere această aderare și sper să aibă loc în acest an. Am să spun acest lucru nu numai aici ci și în multe alte capitale, pentru a aproba acest pas. România a îndeplinit toate condițiile și avem nevoie de granițe sigure și o abordare bună a migranților și refugiaților.

Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens”, a declarat Olaf Scholz.

Chiar și în acest context, Austria nu cedează. În ciuda poziției Germaniei, statul care s-a opus aderării noastre la Schengen în decembrie pare de neclintit. Potrivit DW, Austria nu este impresionată de atitudinea mult mai puternicului său vecin din UE.