Tensiunile dintre Ungaria și Comisia Europeană se adâncesc. Un acord încheiat de gigantul energetic maghiar MOL și aprobat de Kiev va permite Budapestei să preia proprietatea asupra țițeiului rusesc pe măsură ce trece granița. Astfel, vor fi evitate interdicțiile asupra livrărilor Lukoil din Moscova.

Ungaria a fost criticată din nou de oficialii de la Bruxelles

Autoritățile maghiare au explicat de mai multe ori că restricțiile ar reprezenta o catastrofă pentru economia țării.

Totuși, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerț, Olof Gill, nu este de acord, potrivit POLITICO.

El susține că nu ar fi existat niciodată o „amenințare la adresa securității energetice”, ca urmare a sancțiunilor ucrainene.

Tensiunile s-au adâncit după ce ministrul slovac de Externe, Juraj Blanár, a lăudat soluția maghiară.

El a subliniat că soluția maghiară reprezintă o veste bună pentru șoferii slovaci și pentru întreaga economie.

De asemenea, a scos în evidență că autoritățile de la Bruxelles nu au ajutat la „găsirea unei soluții” pentru poporul Slovaciei și Ungaria.

Petrolul rusesc va continua să curgă către noi, ceea ce este o veste bună pentru șoferii slovaci și pentru întreaga economie. Comisia Europeană nu a ajutat la găsirea unei soluții pentru a ajuta poporul Slovaciei și Ungaria”, a declarat Juraj Blanár.

petrol, baril, titei
SURSA FOTO: Dreamstime

Cele două țări au prezentat o opoziție puternică împotriva sancțiunilor

Amintim că cele două țări au prezentat o opoziție puternică împotriva sancțiunilor impuse de UE. Olof Gill a criticat această atitudine și a lansat mai multe acuzații.

Potrivit declarațiilor făcute de el pentru sursa menționată, Kievul a susținut întotdeauna că „Lukoil este singura companie care se confruntă cu sancțiuni în Ucraina și că comercianții își pot continua operațiunile pe teritoriul ucrainean”.

„În caz contrar, declarația ministrului slovac de ieri nu face decât să confirme evaluarea anterioară a Comisiei – cu alte cuvinte, că Lukoil nu este singurul furnizor rus de petrol pentru Ungaria și Slovacia”, a susținut Olof Gill.

Guvernul Viktor Orban este pregătit să dea în judecată Comisia Europeană

Amintim că autoritățile de la Budapesta sunt pregătite să acționeze în instanță Comisia Europeană pentru a solicita rambursarea cheltuielilor legate de protejarea frontierei externe a Uniunii Europene. Acestea, subliniază Budapesta, sunt de 2 miliarde de euro.

Premierul maghiar Viktor Orban a decis să închidă o rută de tranzit majoră prin Ungaria, în contextul crizei migrației din 2015.

Măsura respectivă a fost lăudată pe plan intern, însă a fost criticată la Bruxelles.

Totodată, Budapesta transmite că nu a primit niciun ajutor financiar semnificativ din partea UE pentru a acoperi costurile de protecție a frontierei Schengen, în ciuda sprijinului național.