Ungurii vin la cumpărături în România
Fenomenul este foarte des întâlnit în orașele de frontieră. Parcările centrelor comerciale din România sunt adesea asaltate de mașini cu numere de Ungaria, în unele cazuri, chiar mai multe decât cele românești.
Pentru mulți unguri alimentele au devenit atât de scumpe în țara lor, încât e mai avantajos să tracă frontiera ca să-și achiziționeze cele necesare.
Atât presa maghiară, cât și cea din România au sesizat acest lucru. Presa maghiară relatează că diferența de preț este accentuată și de faptul că, în Ungaria, TVA-ul la alimente este de 27%, în timp ce în țările vecine, cota taxei pe valoarea adăugată este mult mai mică.
Spre exemplu, în Ungaria, un kilogram de zahăr costă aproximativ 9,20 lei, aproape dublu față de prețul din România. Diferența se vede și în prețul altor alimente, nu numai la zahăr.
În acest context, totalul pentru aceleași produse alimentare, în aceleași cantități, a fost mai mic în România. Astfel, totalul pentru aceleași produse a fost de 91 de lei, în timp ce în Ungaria a fost de 123 de lei, scrie Antena 3.
Limita de cumpărare este și ea o problemă în Ungaria
România și Ungaria sunt singurele țări din Uniunea Europeană în care contribuția produselor agroalimentare și a băuturilor nealcoolice depășește 40% din inflația totală, conform datelor Eurostat. Aceasta înseamnă că inflația în cele două țări este influențată în mare parte de prețurile produselor de bază.
În Ungaria, problema constă nu doar în nivelul prețurilor, ci și în limita de cumpărare. Guvernul de la Budapesta a eliminat recent plafonul de preț pentru alimentele de bază și a impus magazinelor să reducă prețurile prin limitarea adaosului comercial. Din cauza acestei măsuri, s-a ajuns la restricții privind cantitățile de produse pe care le pot cumpăra consumatorii.
Diferențele de prețuri la carburanți sunt, de asemenea, notabile, cu un litru de motorină care costă mai mult în Ungaria decât în România. În Ungaria, un litru de motorină costă echivalentul la 8,90 lei, în timp ce un litru de benzină costă 8,60 lei. Presa maghiară scria recent că prețurile carburanților sunt mai mici în România, așa că nu e de mirare că șoferii maghiari preferă să facă plinul când vin la cumpărături în România.