Ungurii vor avea interzis total

Uniunea Europeană a decis să suspende procedura judiciară împotriva Poloniei, care fusese inițiată din cauza preocupărilor legate de respectarea statului de drept.

Totuși, Ungaria rămâne în continuare singura țară sancționată în acest sens.

Comisia Europeană a decis să sancționeze Polonia și Ungaria, două țări cu probleme în plan european, prin refuzul de a le furniza finanțarea destinată în cadrul planurilor de reconstrucție și reziliență.

Cu toate acestea, după instalarea unui nou Parlament și a unui Executiv pro-european, Polonia a demonstrat un angajament crescut față de respectarea statului de drept. A adoptat rapid o serie de măsuri în acest sens în cursul acestui an.

Noile măsuri se concentrează pe reformarea sistemului judiciar, pe recunoașterea supremației dreptului european. În plus, Polonia și-a asumat responsabilitatea de a implementa toate deciziile pronunțate:

  • de Curtea Europeană de Justiție
  • și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Polonia
Steag Polonia/SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ungaria nu ține cont de recomandările Comisiei Europene

În ciuda faptului că Ungaria se află într-o situație similară, continuă să ignore atât recomandările Comisiei Europene, cât și discuțiile cu celelalte state membre.

În plus, Ungaria acționează independent pe scena europeană, blocând anumite decizii esențiale pentru UE.

Ungaria menține unul dintre cele mai semnificative blocaj. Este vorba despre ajutorul militar pe care Uniunea Europeană intenționează să-l ofere Ucrainei. Acesta este în valoare de aproape 10 miliarde de euro.

Derapajele democratice ale Ungariei, împreună cu blocarea în Consiliu a ajutorului militar pentru Ucraina, conduc tot mai multe state membre să ia în considerare suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European. Aceasta reprezintă una dintre cele mai severe sancțiuni aplicabile unui stat membru al Uniunii Europene.

Țările UE își manifestă furia față de blocajul Ungariei

Miniștrii de externe ai UE, reuniți luni (27 mai), și-au exprimat furia față de „modelul de comportament” al Ungariei, care blochează din ce în ce mai des deciziile de politică externă ale UE și împiedică progresul în ceea ce privește ajutorul militar crucial pentru Ucraina.

„Există o frustrare din ce în ce mai mare (ca să nu spunem altceva), deoarece UE se află în prezent pe un sprijin de 5 miliarde de euro și, foarte curând, pe profiturile excepționale [rusești] provenite din activele imobilizate, care riscă să nu fie utilizate în mod corespunzător dacă nu există un acord”, a declarat un diplomat UE.