Marți, după Summitul B9, președintele Klaus Iohannis a abordat subiectul absenței președinților Ungariei și Slovaciei, răspunzând speculațiilor din presa internațională privind o posibilă excludere a Ungariei din acest format din cauza dezacordurilor cu partenerii. Iohannis a afirmat că aceste speculații reprezintă „fake news” și a subliniat că nu s-a discutat despre o eventuală excludere.
Iohannis, clarificări și asigurări depre Ungaria la Summitul B9
Klaus Iohannis, președintele României, a exprimat marți, 11 iunie 2024, la Riga, Letonia, declarații de presă în contextul Summitului Formatului București 9 (B9).
Klaus Iohannis a declarat că nu s-a discutat despre nicio excludere și nici nu se va discuta despre acest subiect, calificând speculațiile drept „fake news”.
El a subliniat că absența unui președinte nu este o temă nouă și că, deși ar fi ideal ca reprezentarea să fie la cel mai înalt nivel posibil, Ungaria și Slovacia au fost reprezentate de ambasadorii lor, ceea ce nu reprezintă o problemă diplomatică.
În legătură cu concluziile summit-ului, Iohannis a explicat că un stat membru nu a fost de acord, iar în astfel de cazuri, cei care conduc întrunirea pot emite un comunicat în numele celor prezenți, conform unei cutume dezvoltate în UE, lucru care s-a întâmplat și în acest caz.
El a adăugat că acest procedeu nu este neobișnuit.
„Nu. Nu s-a discutat despre nicio excludere și nici nu se va discuta. Este o informație de tip fake news. Nu a fost o temă asta și nu este prima dată când un stat nu este reprezentat chiar de președinte, chit că ar fi optim ca reprezentarea să fie la cel mai înalt nivel posibil.
Cele două state, Ungaria și Slovacia, au fost reprezentate instituțional de ambasadorii lor. Deci nu este nicio problemă din punct de vedere diplomatic.
În ceea ce privește concluziile summit-ului, un stat membru nu a putut să fie de acord cu aceste concluzii și cutuma care a fost dezvoltată în UE este că, atunci când nu se găsește un limbaj comun, cei care conduc respectiva întrunire pot emite un comunicat în numele celor care s-au adunat, lucru care se întâmplă și acum.
Nu este nimic ieșit din comun”, a declarat Iohannis.
Ce au decis liderii B9 cu privire la Rusia?
Rusia reprezintă și va continua să reprezinte cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității NATO. Aliații NATO vor dezvolta o strategie pentru a contesta, constrânge și contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacității Moscovei de a-și reconstrui armata, au anunțat marți copreședinții Summitului B9.
„Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii Aliate. Vom lucra la o strategie cuprinzătoare pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacităţii Rusiei de a-şi reconstitui armata şi capacitatea sa de a lansa ameninţări.
Rămânem fermi în eforturile noastre de a susţine presiunea internaţională asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni şi alte măsuri, atâta timp cât Rusia îşi continuă politicile şi acţiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a dreptului internaţional”, se arată în declaraţia comună semnată de preşedinţii României, Poloniei şi Letoniei.
Vezi aici mai multe detalii.