Livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni tot mai dificile
Viktor Orban, premierul Ungariei, a susținut, sâmbătă, o conferință de presă în care a spus că el crede că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni tot mai dificile, iar cel mai bine ar fi să presupună că nu vor mai veni deloc de acolo. Totuși, cu ajutorul Bulgariei și României, Ungaria are suficiente resurse și rute pentru a asigura alimentarea cu energie a gospodăriilor și economiei, fără a suferi, menționând că a vizitat aceste două țări cu o zi înainte.
Guvernul de la Budapesta nu va renunța la planurile sale de achiziție de energie și negociază atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Oficialul maghiar a vorbit și despre o licitație în care Lukoil din Rusia vinde o rafinărie, iar compania ungară MOL este unul dintre cei șapte ofertanți, fiind singura companie din Uniunea Europeană (UE) care participă. Decizia finală va fi luată de bulgari.
Referitor la achiziția de către compania ungară de stat MVM a unei companii E.ON în România, el a spus că există câteva aspecte neclare și că premierul României, Marcel Ciolacu, a sugerat crearea unui grup de lucru pentru a le clarifica.
Ungaria ar putea avea aceeași soartă ca și România
În cadrul acelei conferințe de presă, oficialul maghiar a vorbit și despre alegerile prezidențiale anulate din România, precizând că România a învățat niște lucruri importante și că românii știu ceva ce nu știu ungurii. El a cerut românilor să-i transmită toate informațiile relevante. Premierul României, Marcel Ciolacu, i-a promis că va face acest lucru după finalizarea investigațiilor.
„Ei ştiu ceva ce noi nu ştim, s-a întâmplat ceva acolo care nu s-a întâmplat încă aici”, a spus premierul Ungariei.
Aderarea României la spațiul Schengen, un plus pentru Ungaria
Totuși, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen a adus beneficii atât pentru aceste două țări, cât și pentru Ungaria. Ea a ajutat la rezolvarea „problemei europene” a unor state membre care au blocat extinderea Schengen timp de 13 ani.
Potrivit spuselor sale, desființarea frontierei cu România va crea noi oportunități pentru Ungaria, cum ar fi mai multe puncte de trecere a frontierei, rute mai scurte și îmbunătățirea calității vieții în zona de frontieră. În plus, Ungaria va retrage treptat polițiștii de frontieră și jandarmii de la acea frontieră, ceea ce va ajuta forțele de ordine care se confruntă cu o lipsă de personal.