Ce vrea Ungaria să se întâmple în Ținutul Secuiesc? Anunțul guvernului de la Budapesta

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat vineri, la Băile Tușnad, că autoritățile de la Budapesta sunt interesate să se asigure că maghiarii rămân pe plaiurile natale și că Ungaria menține relații bune cu țările în care aceștia trăiesc. Zsolt a afirmat că dorește pentru maghiarii din afara granițelor doar ceea ce oferă minorităților naționale din Ungaria, subliniind că minoritatea românească din Ungaria își poate folosi simbolurile naționale și are dreptul la autonomie.

„Filozofia şi obiectivele Guvernului ungar pot fi incluse într-o singură frază: adică cel care vrea să rămână maghiar, să poată rămâne maghiar, cel care nu vrea să rămână maghiar, nu-l putem forţa. Dar cei care vor să rămână, acelora să le asigurăm totul, pentru ca în orice sens, sub orice formă, să poată rămâne maghiari. Şi acolo unde spiritualitatea maghiară doar pâlpâie, acolo această pâlpâire să se poată transforma în flacără”, a declarat Semjén Zsolt, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, județul Harghita, conform Agerpres.

În cadrul tradiționalei „mese rotunde a politicii naționale”, vicepremierul Ungariei a discutat despre mai multe inițiative menite să sprijine comunitățile de maghiari din afara granițelor. Printre acestea se numără construirea a peste o mie de grădinițe în aceste comunități, sprijinirea copiilor care studiază în limba maghiară și acordarea dublei cetățenii. De asemenea, el a subliniat importanța reprezentării maghiarilor în parlamentele țărilor în care aceștia trăiesc.

„În ceea ce priveşte dezvoltarea economiei, niciodată n-am alocat mai mulţi bani ca acum. Deci, nu doar să rămână maghiar sau să poată rămână maghiar, dar să aibă şi resursele financiare economico-financiare necesare să poată face acest lucru. Deci, interesul nostru este să avem oameni care să rămână maghiari, să fim prezenţi în Parlamentul din Bucureşti, din Belgrad şi, pe cât posibil, să fim la guvernare”, a spus vicepremierul ungar.

Vicepremierul Ungariei a reiterat, la ediția curentă a Universității de Vară de la Băile Tușnad, ideea exprimată și la edițiile anterioare, conform căreia Ungaria dorește pentru maghiarii din afara granițelor doar ceea ce oferă minorităților naționale din țară.

„Şi repet, încă un lucru, niciodată nu am solicitat şi nu am cerut mai mult pentru maghiarii din afara Ungariei, mai mult decât am asigurat noi sau putem asigura pentru minorităţile care trăiesc pe teritoriul Ungariei. Vrem exact acelaşi lucru. Ce oferim noi, solicităm acelaşi lucru şi pentru minorităţile noastre maghiare, atât”, a spus vicepremierul ungar, potrivit traducerii oficiale.

România acordă drepturile maghiarilor

În acest context, Semjén Zsolt a menționat că minoritatea românească din Ungaria are dreptul să își folosească simbolurile naționale și beneficiază de autonomie, iar Budapesta a crescut fondurile alocate minorităților naționale din țară.

Zsolt a subliniat importanța relațiilor bilaterale bune între Ungaria și țările în care trăiesc comunități de maghiari, pledând pentru îmbunătățirea acestor relații. El a citat exemplul relației dintre Ungaria și Serbia ca un model pozitiv.

„Cine ar fi crezut, pe vremea lui Milosevici, că nu doar înţelegere va fi cu Serbia, ci va fi şi această cădere la învoială cu sârbii? Bineînţeles că pentru toate acestea este nevoie şi de suflet. Cine ar fi crezut pe vremea lui Milosevici? Şi dacă am reuşit acest lucru cu sârbii, de ce n-am putea face acelaşi lucru şi cu românii? Deci, mâna noastră este întinsă către slovaci, către români, pentru că interesul nostru este ca maghiarii să rămână pe plaiurile natale şi să fim în relaţii bune cu statul, cu ţara în care trăiesc. Şi nu de noi depinde dacă cu Ucraina acum nu este aşa”, a declarat vicepremierul Ungariei.

La dezbaterea intitulată „Masa rotundă a politicii naționale” au participat lideri ai comunităților maghiare din Bazinul Carpatic și din Europa de Vest. Aceștia au discutat despre situația comunităților pe care le reprezintă și și-au exprimat recunoștința față de Guvernul Ungariei pentru sprijinul acordat în păstrarea identității naționale.