Expertul Andrei Curăraru de la Watchdog a subliniat importanța realizării rapide a ultimelor recomandări ale Comisiei Europene pentru ca Republica Moldova să nu rateze demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) până la finalul lunii iunie.

Curăraru a evidențiat că șefia Uniunii Europene va fi preluată de Ungaria la 1 iulie, iar o președinție maghiară ar putea fi mai reticentă față de procesele de integrare europeană.

Reforma justiției în Republica Moldova trebuie să continue

Potrivit lui Curăraru, responsabilitatea principală revine sistemului judiciar din Republica Moldova, care trebuie să finalizeze numirea unui nou procuror general și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ). Aceste acțiuni sunt esențiale pentru a îndeplini ultimele două recomandări ale Comisiei Europene și pentru a începe negocierile de aderare la UE în cadrul ședinței Consiliului European din iunie.

„Mingea este acum de partea sistemului judiciar. Guvernul a făcut pași semnificativi, dintre recomandările Uniunii Europene a fost realizat aproape tot. Reforma justiției trebuie să continue, iar numirea judecătorilor și a procurorului general va fi doar primul pas,” a declarat Curăraru la postul public de televiziune.

Curăraru a menționat că există tentative clare de subminare a reformei justiției, venite din interiorul sistemului. El a subliniat necesitatea continuării curățării sistemului pentru a preveni influențele negative care ar putea întârzia procesele de reformă și lupta împotriva corupției.

„Am asistat la cel puțin trei încercări de răsturnare a sistemului. Am văzut anularea unor decizii a comisiei pre-vetting de către Curtea Supremă de Justiție și demisia aproape in corpore de acolo. Ulterior, am văzut informații compromițătoare acumulate pentru membrii comisiei pre-vetting, acum vedem o mișcare similară pentru judecătoarea Răducanu. Este clar că nu este ultima încercare pe care o vor face cei din interiorul sistemului și putem afirma cu siguranță că nu sunt doar ei,” a adăugat Curăraru.

republica moldova_UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria ar putea fi reticentă în privința extinderii UE

Potrivit expertului, președinția maghiară a UE, care începe la 1 iulie 2024, ar putea încetini procesele de integrare europeană a Republicii Moldova. De aceea, este crucial ca negocierile să fie lansate până la sfârșitul lunii iunie, sub președinția belgiană, care este mai favorabilă extinderii UE.

„O președinție maghiară va fi mai rece față de orice mișcare legată de integrarea europeană. De asta, ar fi ideal să mergem sub președinția belgiană, chiar dacă mai este puțin timp rămas,” a concluzionat Curăraru.

Şefa diplomaţiei belgiene, Hadja Lahbib, a afirmat marţi că Belgia, care deţine în acest semestru preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene şi, prin urmare, stabileşte agenda întâlnirilor, intenţionează să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova în luna iunie.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat recent, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină membre ale blocului comunitar european, că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO.