Nimeni nu și-ar dori ca liderul populist de la Budapesta să continue să împiedice eforturile de a sprijini Ucraina și de a controla Rusia, scrie Newsweek.
Actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, a declanșat o luptă pentru șefia Consiliului European. Aceasta, după ce și-a anunțat intenția de a candida la alegerile pentru Parlamentul European din această vară.
„Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul”, a spus Michel. „Consiliul European poate numi un succesor până la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie”, a declarat el.
Deși decizia lui Michel de a candida este legală. Ea pune o presiune suplimentară asupra liderilor europeni. Aceștia, în mod normal, au mult timp la dispoziţie pentru a decide împărţirea funcţiilor de vârf.
Fostul premier belgian prezidează de patru ani reuniunile şefilor de stat sau de guvern din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.
Orban va avea controlul de facto asupra organismului care prezidează reuniunile Consiliului
Liderii UE se așteptau să aibă suficient timp la dispoziție, până la jumătatea lunii noiembrie, când mandatul lui Michel urma să se încheie, pentru a-l înlocui pe belgian.
Dacă nu se pot pune de acord asupra unui nou președinte permanent al Consiliului, postul va reveni statului UE care deține președinția rotativă a UE. De la 1 iulie, aceasta va fi Ungaria, lăsându-i lui Orbán controlul de facto asupra organismului care prezidează reuniunile Consiliului și formează noua Comisie Europeană.
Liderul ungar, apropiat al președintelui Vladimir Putin este considerat un ”Cal troian” al Kremlinului în Europa și NATO. El a fost o frână constantă în eforturile europene de a înarma și finanța Ucraina.
Și cu Moscova, și cu UE
După revenirea sa la putere, în 2010, Orban a avut frecvent dispute cu Bruxellesul asupra unor subiecte precum independenţa justiţiei și până la politica migraţiei, trecând prin drepturile comunităţii LGBT+.
În cel mai recent conflict, Viktor Orban a refuzat să aprobe un nou ajutor pentru Ucraina.
Orbán vrea să păstreze legături economice profitabile cu Moscova. Mai precis, gazul ieftin, petrolul și combustibilul nuclear de care economia Ungariei rămâne dependentă – în timp ce încearcă să convingă UE să elibereze miliarde de euro, fonduri înghețate din cauza preocupărilor liderilor cu privire la statul de drept.
Cea mai proastă veste pentru Kiev
Indiferent de motivele sale, controlul lui Orbán asupra Consiliului European ar fi o nouă veste proastă pentru Kiev. Liderii ucraineni cer insistent partenerilor occidentali să mențină și să extindă ajutorul militar și financiar.
Kievul a avertizat cu privire la un război lung și costisitor cu Rusia, deoarece sondajele și campaniile electorale din Europa și din SUA evidențiază o anumită „oboseală privind Ucraina” în rândul publicului occidental.
Este pentru prima dată când un președinte în exercițiu al Consiliului va fi candidat la alegerile parlamentare europene. În mod normal, Michel ar fi trebuit să rămână în funcție până la sfârșitul lunii noiembrie. Când va fi instalat noul Colegiu al Comisarilor, desemnat o dată la 5 ani. Deși decizia lui Michel de a candida este legală, ea pune o presiune suplimentară asupra liderilor europeni. Aceștia, în mod normal au mult timp la dispoziţie pentru a decide împărţirea funcţiilor de vârf.