Ungaria acuză că drapelul secuiesc a fost persecutat timp de zece ani în România
La scurt timp după ce ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la București pentru a discuta despre „Ținutul Secuiesc”, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Zsolt Németh, a atras atenția asupra faptului că steagul secuiesc este „persecutat de zece ani” în țara noastră, „în ciuda condamnării practicii de către instanța de la Strasbourg”.
Acesta a reamintit faptul că Guvernul de la Budapesta susține drepturile secuilor, inclusiv folosirea gratuită a simbolurilor lor peste tot, chiar și în instituțiile publice și în spațiile publice.
„Drapelul secuilor a fost persecutat timp de 10 ani în România în ciuda condamnării practicii de către instanța de la Strasbourg. Ministrul român de Externe, Aurescu, a ordonat astăzi (7 februarie 2023) ambasadorului Ungariei din cauza postării mele jubiliare pe Facebook și a declarat că nu există Ținut Secuiesc în România, prin urmare nu poate avea nici un simbol.
România a garantat drepturile naționale ale secuilor înaintea puterilor câștigătoare în tratatul minorităților din 1919 și în acordurile care au pus capăt războaielor. Ministrul de Externe Aurescu m-a făcut să mă întreb când vrea România să își îndeplinească datoria de 100 de ani și verdictul instanței de la Strasbourg?
Ungaria susține drepturile secuilor, inclusiv folosirea gratuită a simbolurilor lor peste tot, inclusiv în instituțiile publice și spațiile publice”, a scris, marți, Zsolt Németh pe contul lui de Facebook.
În România nu există nicio unitate administrativ -teritorială denumită „Ținutul Secuiesc”
Vă amintim că Bogdan Aurescu l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la București din cauza unor declarații ale președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, care a pretins o îngrădire a „dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc”. În urma întâlnirii lor, oficialul român a reamintit că în țara noastră nu există vreo unitate administrativ-teritorială denumită „Ținut Secuiesc”.
„Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc”, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), arătând că ambasadorul Ungariei la București „a fost convocat, în această dimineață, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziția părții române”, în acest sens.
„Bogdan Aurescu a evidențiat în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră de dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.
În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific”, în condițiile în care „orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială”, scrie în comunicatul de presă emis de MAE.