Ucraina ar trebui să rămână o zonă tampon între Rusia și Occident

Un fragment din conversația dintre Viktor Orban și fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel, desfășurată în cadrul proiectului media European Voices, a fost publicat de Die Presse. Astfel, a stârnit un interes considerabil în presa maghiară.

„Fie că vă place sau nu, fie că ucrainenilor le place sau nu, Ucraina este acolo unde se află pe hartă. Cea mai bună perspectivă este ca ea să fie o zonă tampon între Rusia și Occident – cu garanții de securitate, desigur. Dacă asta nu funcționează, Ucraina va continua să piardă teritoriu. Rusia va distruge Ucraina din nou și din nou și din nou și din nou. Rusia nu va accepta niciodată să aibă la granițele sale un membru UE și NATO precum Ucraina, niciodată”, a declarat șeful Executivului de la Budapesta.

În același timp, Orban consideră că Ucraina și Georgia ar fi putut să adere la UE și NATO în 2008. Însă, această oportunitate a fost ratată. Iar odată cu ea, s-au pierdut și „perspectivele Ucrainei de a deveni membră a UE și NATO”, potrivit Ukrainska Pravda.

Orban i-ar fi mai spus fostului cancelar al Austriei că Ucraina ar putea să piardă și mai mult teritoriu în timp ce faza fierbinte a războiului continuă.

Premierul maghiar nu susține ideea conform căreia aderarea Ucrainei ar proteja Europa. Asta deoarece toți membrii UE sunt deja membri ai NATO, iar Alianța este mai puternică decât Rusia.

„Nu există niciun pericol ca Rusia să atace un stat membru NATO. Rusia nu va lua niciodată în serios Ucraina ca partener de negocieri…. doar SUA și poate UE”, a declarat el.

Schüssel a subliniat că nu există nicio certitudine că acordurile cu Rusia pot fi considerate fiabile. Orbán a răspuns că, în opinia sa, „nu este o chestiune de încredere, ci de forță”.

Viktor Orban, premierul Ungariei
Viktor Orban; SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Jens Stoltenberg îndeamnă statele membre NATO să intensifice producția de arme

Recent, Jens Stoltenberg a insistat asupra necesității de a reconstrui și extinde mai rapid baza industrială, de a intensifica livrările către Ucraina și de a reface propriile stocuri înaintea unei importante reuniuni a miniștrilor apărării din NATO, care va avea loc la Bruxelles, și în pragul împlinirii a doi ani de la începerea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

El a subliniat că acest lucru presupune o tranziție de la o producție lentă în perioade de pace la o producție accelerată în timp de conflict, conform declarațiilor sale pentru cotidianul german Welt am Sonntag, citat de AFP. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.