Un raport publicat luni de UNICEF face apel la extinderea accesului tinerilor la resurse online la nivel mondial, în vederea soluţionării inegalităţilor digitale şi la formarea unei mai bune protecţii a acestora, faţă de pericolele din lumea virtuală, scrie DPA, citat de Agerpres.
Chiar dacă a fost conceput pentru adulţi, internetul este mai accesat de tineri. Persoanele cu vârste între 15 şi 24 de ani reprezintă grupul cel mai conectat la internet la nivel global, 71% dintre aceştia fiind prezenţi online, în comparaţie cu 48% din populaţia totală, conform raportului.
''Internetul a fost conceput pentru adulţi, însă este din ce în ce mai intens utilizat de copii şi de tineri, iar tehnologia digitală are o influenţă din ce în ce mai mare asupra vieţilor şi viitorului lor'', susţine într-o declaraţie directorul executv al UNICEF, Anthony Lake.
În Africa, trei din cinci tineri sunt încă offline, comparativ cu doar unul din 25 în Europa.
Pe de altă parte, pătrunderea în lumea digitală îi expune totodată pe copii la noi ameninţări, printre acestea numărându-se fenomenul de ''cyberbullying'' (hărţuire pe internet) şi noi forme de abuz asupra copiilor.
Răufăcătorii pot intra în contact cu tinerii şi copiii mai uşor prin intermediul profilelor anonime şi neprotejate de pe reţelele de socializare şi forumurile dedicate jocurilor, iar noile tehnologii precum monedele virtuale şi ''dark web'' (internetul secret) facilitează schimbul de conţinut nociv.
Raportul face apel la guverne şi sectorul privat pentru garantarea siguranţei copiilor în mediul online prin protejarea vieţii lor private, predarea de cursuri de alfabetizare informatică şi împărtăşirea de standarde etice pentru protejarea lor de abuz şi expunerea la informaţii nepotrivite.
Raportul ''Starea Copiilor Lumii 2017: Copiii în lumea digitală'' reprezintă prima analiză amplă efectuată de UNICEF a modalităţilor în care tehnologia digitală afectează viaţa şi perspectivele de viaţă ale copiilor. Acesta oferă şi o serie de recomandări practice în sprijinul formulării unor politici mai eficace şi a unor practici de lucru responsabile în beneficiul copiilor la nivel global.