UniCredit SpA, cea mai mare bancă din Italia, negociază vânzarea participaţiei deţinute în ATF Bank unui investitor din Kazahstan, au declarat surse anonime citate de Bloomberg.
Un acord privind vânzarea acţiunilor băncii ATF din Kazahstan ar putea fi încheiat în următoarele săptămâni, susţin sursele. Reprezentanţii UniCredit au refuzat să comenteze informaţia. UniCredit deţine 99,7% din acţiunile ATF Bank prin subsidiara sa Bank Austria AG. ATF este a cincea mare bancă din Kazahstan şi a fost achiziţionată de grupul bancar italian în 2007, pentru 2,1 miliarde de dolari.
Şeful UniCredit, Federico Ghizzoni, vinde active ca parte a planului pe cinci ani de reducere a costurilor şi îmbunătăţire a profitabilităţii. În martie Ghizzoni a declarat pentru Bloomberg News că UniCredit ia în considerarea vânzarea ATF.
Şi în vara anului trecut au existat mai multe zvonuri că Unicredit ar vrea să vândă ATF Bank, dar reprezentanţii băncii kazahe au infirmat aceste zvonuri.
Conducerea UniCredit a aprobat recent un plan de reorganizare destinat să ajute cea mai mare bancă italiană să ia decizii mai rapid şi să-şi reducă costurile.
În conformitate cu acest plan, preşedinţii subsidiarelor din ţările unde este prezentă UniCredit vor avea o responsabilitate mai mare. În timp ce divizia de investment banking îşi va concentra atenţia pe companiile multinaţionale şi clienţi mari, vor fi create structuri autonome pentru diviziile de retail, firme mici şi private banking din Italia, Germania şi Austria, aceasta din urmă servind şi ca bază pentru operaţiunile UniCredit din Europa de Est.
UniCredit a revenit pe profit în trimestrul trei din 2012, după implementarea programului de reducere a costurilor. În perioada iulie-septembrie 2012 profitul băncii italiene a depăşit estimările analiştilor, ajungând la 335 milioane de euro (425 milioane de dolari), faţă de o pierdere netă de 10,6 miliarde de euro în perioada similară din 2011.
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 6%, la 3,6 miliarde de euro. Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut la 1,81 miliarde de euro în trimestrul trei, de la 1,84 miliarde de euro în perioada similară din 2011, a anunţat UniCredit.
Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10,7% la 30 septembrie, de la 10,4% la 30 iunie.
În România, UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat un profit net de 146,8 milioane lei în primele 9 luni din 2012, potrivit standardelor de raportare financiară internaţionale (IFRS), în creştere cu 18,4%, faţă de aceeaşi perioadă din 2011. În trimestrul al treilea din 2012, profitul net a fost de 71,8 milioane lei, aproape de nivelul înregistrat în primul semestru al anului. UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, bancă europeană de top cu reţeaua cea mai extinsă din Europa Centrală şi de Est, cu peste 3.900 sucursale.
Sursa: Agerpres