Grupul bancar italian UniCredit va cere un ajutor in valoare de 4 miliarde de euro de la guvernul italian si cel austriac, dupa ce a afisat o scadere cu 38% a profitului net aferent anului 2008.
Castigurile nete ale UniCredit au scazut cu 38 de procente in 2008, pana la 4,012 miliarde de euro, in linie cu estimarile. In acelasi timp, profitul net pentru al patrulea trimestru s-a diminuat cu 56,9%, la 505 milioane de euro, pe fondul crizei financiare, potrivit declaratiei bancii.
In acest context, board-ul director al UniCredit a cerut directorului executiv Alessandro Profumo „sa negocieze conditiile privind emiterea de instrumente guvernamentale de capitalizare cu o valoare de 4 miliarde de euro in Italia si Austria”.
UniCredit a anuntat ca doreste obtinerea unui ajutor din partea celor doua guverne pentru a reusi sa reia creditarea in vederea sprijinirii revenirii economice.
Subsidiara autohtonă a grupului, UniCredit Ţiriac Bank, a înregistrat un profit net de 358,3 milioane de lei (circa 97,3 milioane euro) la sfârşitul anului trecut, pe standarde de raportare internaţională, în creştere cu 37%. Profitul operaţional a crescut cu 48% faţă de 2007, ajungând la 602 milioane de lei în urma unei creşteri a veniturilor cu 39% şi în condiţiile creşterii costurilor operaţionale cu 30%.
“In 2009 ne propunem o continuare a creditarii. Grupul este dispus sa acorde in continuare finantari noi pentru Romania, in cazul in care este nevoie. Nu ne propunem sa reducem finantarile”, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu. In ceea ce priveste ajutorul solicitat de grup guvernelor din Italia si Austria, Radu a afirmat ca aceste va spori puterea grupul de a acorda finantari, in contextul in care si alti competitor beneficiaza de ajutoare de stat.
„Banca a finalizat anul 2008 cu o situaţie financiară foarte bună în pofida dificultăţilor din ultimul trimestru” a spus Stanislav Georgiev, directorul diviziei financiare a băncii, în comunicatul de presă. Soldul creditelor acordate de bancă a crescut cu 53%, până la 16,7 miliarde lei. În această sumă este cuprinsă şi valoarea creditelor externalizate la banca-mamă care reprezintă 1,1 miliarde euro.
Volumul depozitelor a avansat cu 31% până la 8,5 miliarde lei. În aceste condiţii, raportul dintre credite şi depozite era la sfârşitul anului de 145%, în tendinţă descrescătoare. UniCredit este dispusa sa isi sprijine clientii care au probleme la rambursarea imprumuturilor, dar aceasta in functie de capacitatea de rambursare a respectivilor clienti. Oficialii banii nu au dat date referitoare la calitatea portofoliului de credite. In schimb, acestia au oferit informatii despre valoarea provizioanelor constituite, care echivaleaza cu 2,34% din valoarea expunerii bancii.
Banca a deschis anul trecut 101 unităţi noi, cu 30 peste planul iniţial, atingând acum peste 240 de sucursale.