Economisirea va continua să crească anul viitor într-un ritm mai accelerat decât împrumuturile, deşi creditarea se va revigora începând cu primul trimestru pe segmentul companiilor şi din a doua parte a anului pe zona persoanelor fizice, anticipează preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.

Şeful UniCredit Ţiriac Bank consideră că prima parte a anului 2010 va fi în continuare dominată de restructurări de împrumuturi, urmând ca creditarea să se revigoreze, comparativ cu anul 2009, progresiv mai ales pe zona de corporate începând cu primul trimestru şi pe segmentul persoanelor fizice din a doua parte a anului.

„Pe partea de economisire anticipez menţinerea trendului crescător, într-un ritm mai rapid decât cel care va fi înregistrat pe zona de creditare, în condiţiile în care oamenii vor fi în continuare circumspecţi din cauză că nu există premisele clare ale ieşirii din criză”, a declarat Rad, pentru Mediafax.

Întârzierea banilor de la FMI, cel mai mare risc

El consideră că cel mai mare risc pentru sistemul bancar în 2010 este legat de virarea tranşelor de bani de la FMI.

„Pentru băncile din România, în 2010, cel mai mare risc este legat de tranşele de la FMI, pentru care orice evoluţie în sensul devansării sau al întârzierii virării poate aduce dezechilibrare echilibrului existent. Totodată, mai există un risc politic, în contextul în care evoluţia economiei depinde şi de a avea sau nu un guvern stabil anul viitor. Un alt risc care poate exista, la fel ca şi anul trecut, este cel legat de apariţia unui blocaj al plăţilor în primul trimestru al anului viitor”, a afirmat Radu.

Acesta nu crede că angajamentul asumat de principalele nouă bănci cu capital străin din România se va pune în discuţie, indiferent de variaţiile parametrilor agreaţi.

El a precizat că limita pe care UniCredit o are pe investiţiile în titluri de stat a fost depăşită deja de două ori şi banca a făcut suplimentări ale acestui plafon, dar a reiterat că instituţia are în strategie finanţarea companiilor, nu creditarea nelimitată a statului.

Economia reală, mult mai afectată decât sistemul bancar

În ceea ce priveşte 2009, Radu consideră că anul a fost dificil şi că sectorul real a fost afectat mai mult decât cel bancar.

„Anul a început destul de rău şi s-a terminat la fel. Este un an în care, poate pentru prima dată, s-au separat companiile care sunt bine gestionate şi au rezistat şi cele care abia supravieţuiesc, respectiv s-au detaşat băncile care sunt mai solide”, a spus şeful UniCredit Ţiriac Bank. Acesta susţine că sistemul bancar a fost solid pe tot parcursul anului 2009, fiind întărit de capitalul de la băncile mamă.

„Nu acelaşi lucru putem spune despre sectorul economiei reale, care a avut mult mai mult de suferit deoarece accesul la capital a fost foarte dificil şi s-a realizat mai mult în ceea ce priveşte companiile multinaţionale”, a concluzionat Radu.

SURSA: Mediafax