Într-o analiză realizată de grupul Unicredit, la capitolul referitor la piaţa Forex, se ia în calcul un leu mai slab pentru finele anului în curs. Mai exact, potrivit estimărilor Unicredit, în trimestru al patrulea al anului, un euro ar valora 4,50 lei. Trendul de devalorizare este punctat deşi aproape toate analizele arată că acordul cu FMI ar fi soluţia salvatoare.

La o privire în regiune, singura monedă pe un trend puternic de întărire este zlotul polonez. Mai exact, de la 4,48 zloţi/euro la 4 zloţi/euro. Nu trebuie uitat însă că Polonia este cea mai stabilă economie din regiune, şi şi-a exprimat public lipsa de interes faţă de un ajutor FMI. În fapt, singurul ajutor pe care Fondul îl poate da Poloniei este deschiderea unei linii de creditare care să confere un rating bun emisiunii de obligaţiuni pe care Ministerul de Finanţe de la Varşovia o pregăteşte. Un rating bun se traduce printr-o dobândă mică.

În opinia analiştilor Unicredit, în regiune există şi monede care vor avea pe parcursul acestui an o relativă stabilitate. Bineînţeles, sunt lăsate deoparte monedele din ERM-2 sau cele cu curs fix faţă de euro. Astfel, coroana cehească şi lira turcească vor avea un grad de stabilitate destul de ridicat în acest an, volatilitatea lor fiind practic nulă.

Aici se poate constata un caz cel puţin ciudat, şi anume grivna ucraineană. Deşi ţara este într-o situaţie extrem de dificilă în care s-a demonstrat că creşterile din anii precedenţi nu sunt sustenabile, economia se va contracta într-un ritm major în acest an. De asemenea, grivna s-a devalorizat puternic la finele anului trecut, iar de la începutul anului până acum păstrându-şi o oarecare stabilitate. În analiza Unicredit se arată că grivna va fi cea mai stabilă monedă dintre cele studiate.