În 9 octombrie, procurorii italieni care luptă împotriva criminalităţii organizate au pus sub urmărire penală trei directori importanţi ai grupului bancar UniCredit SpA, pentru presupuse afaceri cu un antreprenor care are legături cu mafia siciliană (Cosa Nostra), conform unui ordin de percheziţie al procurorilor văzut de Reuters.
Conform documentului, adjunctul preşedintelui UniCredit, Fabrizio Palenzona, şi alţi doi directori importanţi au aranjat o finanţare acordată unui antreprenor italian care, susţin procurorii, ar avea legături cu Matteo Messina Denaro, unul dintre cei mai căutaţi bărbaţi din Italia şi posibilul nou lider al mafiei siciliene.
Del Vecchio, care deţine o participaţie de aproximativ 2% în UniCredit, nu crede că banca ar putea avea nevoie de o majorare de capital.
'Nu sunt deloc îngrijorat … astfel de lucruri se pot întâmpla în companii', a răspuns Del Vecchio, întrebat despre investigaţie. Anterior, reprezentanţii UniCredit au anunţat că un control intern de audit nu a găsit niciun fel de nereguli.
Investigaţia vine într-un moment dificil pentru UniCredit, care intenţionează să concedieze aproximativ 10.000 de angajaţi – 7% din forţa sa de muncă – pentru a-şi reduce costurile şi a-şi majora profitul. Planificatele reduceri de personal vor avea loc în Italia, Germania şi Austria şi includ cele 2.700 de concedieri anunţate deja în Italia.
UniCredit, grup care operează în 17 ţări, cu 8.400 de oficii bancare şi 146.000 de angajaţi, a anunţat deja că va elimina 2.700 de locuri de muncă până în 2018, conform unui plan strategic pe cinci ani anunţat anterior şi care urmează să fie implementat. În prezent, însă, UniCredit lucrează la revizuirea planului strategic, prezentat în urmă cu 18 luni, în ideea de a reduce costurile şi a creşte veniturile.
În primul semestru din acest an, UniCredit a înregistrat câştiguri care au depăşit uşor un miliard de euro, în timp ce rivala Intesa Sanpaolo a raportat un profit puţin peste două miliarde de euro. Dar indicele de adecvare a capitalului Intesa Sanpaolo a urcat la 13,3% la 30 iunie, unul dintre cele mai ridicate din Italia, în timp ce UniCredit avea un indice de 10,4%.
UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.
AGERPRES