‘Personal, nu sunt îngrijorat de verificarea calităţii activelor de către BCE. Trebuie efectuată’, a afirmat, miercuri, şeful Unicredit, Federico Ghizzoni, la o conferinţă în Frankfurt.
‘Există câteva probleme în cazul băncilor italiene’, a adăugat Ghizzoni, subliniind că testele serioase, cu reguli uniforme, vor ajuta probabil piaţa.
BCE, care va prelua anul viitor rolul de supervizor bancar, se pregăteşte să realizeze o analiză asupra calităţii activelor şi bilanţurilor pentru cele 130 de bănci din zona euro pe care le va superviza în mod direct.
În următoarele luni, BCE ar urma să anunţe detaliile verificării calităţii activelor, a precizat şeful Unicredit.
‘Nu ne putem opri afacerea din cauza asta’, a mai spus acesta.
Luna trecută, Wall Street Journal anunţa că Banca Centrală a Italiei inspectează situaţia financiară a principalelor bănci ale ţării, acţiune care ar putea determina creditorii italieni să vândă mai multe active sau să adopte alte măsuri importante pentru a-şi majora capitalul.
Verificările vin în urma creşterii temerilor privind soliditatea unor bănci mari din Italia, pe fondul creşterii creditelor neperformante.
Şi în toamna anului trecut, Banca Centrală a Italiei a analizat situaţia financiară a principalelor bănci ale ţării şi le-a cerut să pună deoparte încă 3,4 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) pentru a se proteja împotriva creditelor neperformante. Acum, instituţia verifică şi mai adânc portofoliile de credite a principalelor opt bănci din Italia, conform documentului obţinut de WSJ.
Aceste verificări arată deteriorarea condiţiilor în sistemul bancar italian, din cauza temerilor că băncile ar putea fi nevoite să găsească mai mult capital de la investitori din afară sau, dacă nu reuşesc, de la Guvern.
Economia Italiei, a treia ca mărime din zona euro, este în declin de doi ani, iar creditele neperformante sunt în creştere de 27 de luni. La sfârşitul lunii martie, creditele neperformante totalizau 249 miliarde de euro, sau 14,2% din totalul împrumuturilor, conform datelor publicate de Banca Centrală a Italiei.
La sfârşitul anului 2010, creditele neperformante totalizau 157 miliarde de euro, sau 8,9% din totalul împrumuturilor.
Autorităţile de reglementare şi directorii băncilor se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei creditelor neperformante în 2014, chiar dacă economia Italiei se va stabiliza spre sfârşitul acestui an.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.
Sursa: Agerpres
Unicredit nu este îngrijorată că anul viitor BCE va începe analiza asupra calităţii activelor
4 septembrie 2013, 16:24
Ultima modificare în 4 septembrie 2013, 19:24
UniCredit, cea mai mare bancă italiană după active, nu este îngrijorată de verificările privind situaţia băncii, pe care le va iniţia BCE anul viitor, transmite Reuters.
Etichete: unicredit
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook