UniCredit SpA ar putea vinde credite neperformante de peste 1,5 miliarde de euro

Deși pandemia de coronavirus a afectat o bună parte a sectorului bancar mondial, se pare că pentru UniCredit SpA, lucrurile merg din ce în ce mai bine. Grupul bancar este aproape de vânzarea unor credite neperformante de peste 1,5 miliarde de euro.

Mai exact, UniCredit este în negocieri avansate cu Illimity Bank SpA şi Guber Banca SpA pentru a scăpa de împrumuturi corporate neperformante de aproximativ 700 de milioane de euro, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

De celalată parte, banca italiană este aproape de finalizarea vânzării unui pachet de credite neperformante de 800 de milioane de euro către Guber şi Banca Ifis SpA, adaugă sursele, citate de agerpres.

Până în prezent, reprezentanţii UniCredit, Illimity, Ifis şi Guber nu au dorit să comenteze această informație.

Tranzacţiile, denumite proiectul Lisbona şi, respectiv, proiectul Tokyo, ar putea fi finalizate până la finalul acestei luni şi fac parte din eforturile băncii italiene de a-şi curăţa bilanţul şi a-şi reduce riscurile. Chiar dacă pandemia i-a afectat pe cei care au luat împrumuturi, UniCredit şi-a redus rata creditelor neperformante (NPL) la 4,9% la 31 martie 2020, de la 5% la 31 decembrie 2019.

Tranzacții pe bandă rulantă

Într-o tranzacție separată, UniCredit a anunţat joi că a ajuns la un acord prin care vinde împrumuturi neperformante de 335 de milioane de euro Băncii Ifis.

Totodată, șeful UniCredit SpA, Jean Pierre Mustier, a avertizat recent că pandemia va conduce la o creştere a datoriilor companiilor şi la provizioane mai ridicate pentru bănci, iar atât companiile, cât şi băncile trebuie să poată atrage capital.

În primul trimestru al acestui an, UniCredit a raportat pierderi de 2,71 miliarde de euro, după ce a a decis să deprecieze anumite creanţe pentru a ţine cont de impactul previzibil provocat de pandemie.

Se pare că pierderile anunţate de UniCredit depăşesc aşteptările analiştilor, care mizau în medie pe o pierdere de 1,53 miliarde de euro şi pe venituri de 4,48 miliarde de euro.

UniCredit, care are operaţiuni şi în Germania, Austria şi România, a mai informat că produsul său bancar net a scăzut cu 8% în primul trimestru, până la 4,38 miliarde de euro. Grupul a precizat că a înscris în conturile sale o depreciere a creanţelor în valoare de 1,26 miliarde de euro. Tot în primul trimestru, UniCredit a încasat o lovitură de 1,3 miliarde de euro pentru a plăti cele 5.200 de plecări voluntare pe care le-a convenit cu sindicatele în aprilie.