Planul se referă la aproximativ 60 din cei 80 de angajaţi care lucrează la divizia de cash equity din Europa Centrală şi de Est, inclusiv vânzări şi derivate, a declarat una din surse.
Un purtător de cuvânt al băncii italiene a refuzat să comenteze informaţia.
Jean Pierre Mustier, şeful diviziei corporate şi investiţii bancare a UniCredit, care anterior a condus divizia de investiţii a Societe Generale SA, analizează activitatea unităţii pentru a reduce riscurile şi a majora profitul. Banca deja a închis divizia de equity brokerage în Europa Occidentală, reducând locurile de muncă în Londra şi Milano în octombrie 2011.
UniCredit, care operează în 22 de ţări, inclusiv Germania, Austria şi Polonia, obţine 57% din venituri din afara Italiei.
“Nu suntem o bancă internă. Suntem înarmaţi să fim competitivi la nivel european. Ţinând cont de diversificare, suntem cea mai europeană bancă”, a afirmat în 14 mai directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni.
Declaraţiile lui Ghizzoni au fost făcute la o conferinţă de presă care a avut drept scop prezentarea noului preşedinte al UniCredit, Giuseppe Vita.
Ghizzoni se concentrează pe investiţii în ţările cu cele mai mari şi mai profitabile divizii din economiile emergente ale Europei, unde UniCredit este cel mai mare creditor. El a numit Rusia, Polonia, Turcia şi Cehia ca "motoarele de creştere", în timp ce a amânat planurile de expansiune în Ungaria şi România şi nu a exclus vânzarea unor divizii în unele din cele 15 state foste comuniste.
Europa Centrală şi de Est a contribuit cu jumătate la profitul recurent operaţional net în primul trimestru. Profitul a crescut cu 2%, la 563 milioane de euro. Câştigurile din Turcia au scăzut cu 16%, dar în Rusia s-a înregistrat un avans de 8%, iar în Polonia un declin de 3%.
Spre deosebire de rivalele OTP Bank Nyrt., Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, UniCredit a rămas profitabilă în Ungaria.
Singurele state neprofitabile din regiune pentru UniCredit au fost Kazahstan şi statele baltice. Banca italiană este prezentă în 50 de ţări, unde operează prin intermediul a 160.000 de angajaţi şi 9.456 sucursale.
Acţiunile UniCredit au scăzut anul acesta la bursă cu 34%, evaluând banca la 16,3 miliarde de euro. Profitul în primul trimestru a crescut cu 13%, la 914 milioane de euro, depăşind estimările analiştilor.
UniCredit a anunţat reducerea costurilor şi revizuirea strategiei în Europa Centrală şi de Est, ca parte a planului aprobat în noiembrie de întărire a situaţiei financiare şi majorare a profitului.
UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, l-a nominalizat în aprilie pe Giuseppe Vita în funcţia de preşedinte, înlocuindu-l pe germanul Dieter Rampl. Giuseppe Vita, în vârstă de 76 ani, este de asemenea preşedintele diviziei din Italia a asiguratorului german Allianz.
SURSA: Agerpres