Posibila fuziune a pietelor de capital din Romania a bagat la mijloc breasla brokerilor. Acestia au de optat intre a deveni actionari la o noua societate bursiera, ce ar urma sa includa titlurile listate pe ambele piete, sau a critica proiectul, analizand efectele negative ale fuziunii asupra celor mai atractive titluri din Bursa. Oficial, majoritatea brokerilor s-au declarat de acord cu fuziunea. Neoficial, prin intermediul site-urilor de tranzactionare, acestia comenteaza aprins posibilele efe
Posibila fuziune a pietelor de capital din Romania a bagat la mijloc breasla brokerilor. Acestia au de optat intre a deveni actionari la o noua societate bursiera, ce ar urma sa includa titlurile listate pe ambele piete, sau a critica proiectul, analizand efectele negative ale fuziunii asupra celor mai atractive titluri din Bursa. Oficial, majoritatea brokerilor s-au declarat de acord cu fuziunea. Neoficial, prin intermediul site-urilor de tranzactionare, acestia comenteaza aprins posibilele efecte negative ale acestei unificari.
Primele semne nu par sa fie favorabile. In primele doua zile dupa ce conducerea BVB si cea a pietei Rasdaq au anuntat pregatirea fuziunii, titlurile din bursa au inregistrat scaderi ale cotatiilor. Companiile listate la prima categorie au incheiat saptamana trecuta cu scaderi de 1-5%, in timp ce titlurile listate in categoria a doua au fost aproape absente de la tranzactionare.
Indicele BET a scazut pe parcursul saptamanii trecute, de la 1.773,33 la 1.735,93 puncte. Indicele celor mai tranzactionate actiuni din Bursa – Capital 15 – a scazut si el, de la 107 la 102 puncte. Desi unii brokeri au considerat ca fuziunea ar trebui sa fie un prilej de bucurie pentru investitorii de pe piata Rasdaq, aceasta opinie nu s-a regasit in evolutia BER de saptamana trecuta. Indicele Rasdaq C a scazut de la 1.081,37 puncte, la inchiderea din 16 mai, la 1.063,06 puncte, la inchiderea din 23 mai. Nici SIF-urile, care beneficiaza de o categorie de tranzactionare aparte in Bursa, nu au scapat de tendinta generala de scadere. Indicele BET FI a pierdut 102 puncte fata de inchiderea din saptamana precedenta. Valoarea BET FI la inchiderea de vineri a fost de 5.814,74 puncte.
Actiunile SNP Petrom au fost cele mai tranzactionate titluri pentru a doua saptamana consecutiv, dupa ce actionarii au aprobat in AGEA rascumpararea a 1% din titlurile emise de Petrom, la un pret maxim de 1.500 lei. Pretul maxim atins saptamana trecuta a fost de 1.290 lei. Brokerii spun ca la acesta valoare o mare parte din investitorii care au achizitionat titluri SNP in primele luni de la listare obtin un profit intre 150-200% din valoarea investitiei. „In primele zile dupa AGEA a existat o mica tentativa de a specula pretul si a ridica nivelul cotatiilor foarte aproape de 1.500 lei/actiune, dar aceasta tentativa a fost dejucata de multimea de persoane fizice care inca mai detin cupoane cu actiuni SNP Petrom”, spune Florin Stanciu, consultant de plasamente la IDW Consulting. Dar actiunile SNP nu au fost speculate numai in urma deciziei AGEA. Pe parcursul saptamanii trecute, ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, a precizat pentru linistea investitorilor ca in Romania nu exista oameni de afaceri suficient de puternici pentru a prelua Petrom. In prima sedinta de tranzactionare dupa acesta declaratie, titlurile SNP au inregistrat o crestere a cotatiilor de 1,6%. Doua zile mai tarziu, Ministerul Finantelor publica lista marilor datornici. Intre acestia figureaza si SNP Petrom cu 617 miliarde, motiv pentru speculanti sa coboare pretul actiunilor pana la un minim de 1.220 lei/actiune. Scaderea valorii actiunilor cu peste 5 procente a fost corectata cateva ore mai tarziu, cand un comunicat al conducerii SNP a clarificat provenienta acestei datorii, pe care administratorii SNP o considera de fapt anulata printr-o ordonanta a Guvernului. Cotatiile pentru titlurile SNP au revenit la 1.250 lei/actiune, micsorand pierderea suferita de prezenta Petrom pe lista neagra a datornicilor.
Companiile din domeniul farmaceutic listate in Bursa de Valori continua sa fie un punct de atractie pentru investitori. Desi volumul tranzactiilor cu actiunile producatorilor de medicamente nu rivalizeaza cu volumul tranzactiilor cu actiuni SIF sau cu actiuni ale bancilor, toate cele trei companii – Antibiotice, Terapia, Sicomed – s-au clasificat in cele mai tranzactionate zece titluri ale saptamanii. Dintre acestea, vedeta a fost Sicomed, care a inregistrat o crestere de 7,1% a pretului actiunilor fata de inchiderea din 16 mai. Vineri, o actiune Sicomed se vindea cu 2.250 lei, pretul fiind influentat de performantele financiare ale companiei in prima parte a acestui an.
Dupa aproape doua luni in care titlurile BRD au rezistat pe un palier de peste 18.000 lei/actiune, saptamana trecuta cererea de actiuni BRD a fost la preturi mult mai mici. Titlurile bancii s-au devalorizat cu 4,9%, atingand o valoare minima de 17.300 lei/actiune. Cererea redusa pentru actiuni ale bancilor a fost resimtita si de titlurile Bancii Transilvania, care au ocupat numai locul cinci in topul celor mai tranzactionate actiuni.
Cele mai vandute actiuni
Titlurile SNP Petrom au fost un punct de atractie pentru investitori, dupa recenta declaratie a ministrului industriei, Dan Ioan Popescu.
Acesta a afirmat ca nici un investitor roman nu este suficient de mare pentru a cumpara Petrom si ca exista companii americane interesate de SNP.
· variatie saptamanala -3,11 %
· nr. actiuni tranz. 22,542 mil.
· Pret minim/actiune 1.230 lei
· Pret maxim/actiune 1.290 lei
*) prognoza 1 iulie 2003
Topul celor mai vandute actiuni (19.05 – 23.05)
Companie Valoare (mld. lei)
SNP Petrom 28,15
SIF 1 12,64
BRD 11,57
SIF 3 10,27
Banca Transilvania 10,15
Cele mai rentabile plasamente
Valoarea actiunilor Sicomed au crescut cu 7,1% saptamana trecuta. Rezultatele financiare pozitive anuntate de administratorii producatorului de medicamente pentru primul trimestru al acestui an au devenit motiv de speculatie pentru investitorii ce detin pachete mici de titluri SCD.
· variatie saptamanala +7,12 %
· nr actiuni tranz. 197.583
· pret minim/actiune 2.050 lei
· pret maxim/actiune 2.250 lei
*) prognoza 1 iulie 2003
topul celor mai rentabile plasamente (19.05 – 23.05)
Companie Variatie
Sicomed +7,12%
Antibiotice +1,1%
Banca Transilvania 0
SIF Moldova 0
SIF Muntenia 0
Cele mai slabe plasamente
Despre actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD-GSG) tot mai multi brokeri spun ca au devenit prea scumpe.
Aceste opinii au fost confirmate saptamana trecuta de tendinta de scadere a cotatiilor pentru titlurile BRD, in paralel cu reducerea volumului de actiuni tranzactionate.
· variatie saptamanala – 4,9 %
· nr. actiuni tranz. 659.476
· pret minim/actiune 17.300 lei
· pret maxim/actiune 17.900 lei
*) prognoza 1 iulie 2003
Topul celor mai slabe evolutii (19.05 – 23.05)
Companie Variatie
BRD – 4,9%
SIF 3 -3,3%
SIF1 t-3,2%
SNPtt- 3,1%
Impacttt- 2,1%