V-ati gandit vreodata ca interventiile chirurgicale in Romania sunt prea scumpe si ca o polita de asigurare ar mai putea reduce costurile? Dar daca sunteti jurnalist si va deplasati intr-o zona de razboi? Credeti ca riscul ar putea fi preluat de o companie de asigurari? Sau, in cazul in care urmeaza sa aveti un copil, vi se pare atractiva varianta de a contracta o polita care sa acopere cheltuielile pentru nastere?
Ei bine, daca toate aceste idei v-au trecut prin cap, ar fi bine sa intrebati de doua ori consultantul in asigurari cu care lucrati, pentru ca unele riscuri sunt excluse din politele de asigurare. Ceea ce inseamna ca nu veti primi nici un ban de la companie. Fara a intra in prea multe amanunte, vom incerca sa punctam cateva dintre situatiile pe care asiguratorii le exclud prin conditiile din contract.
1. Meserii riscante: in general, asigurarile de accidente nu se incheie pentru cei care lucreaza in medii cu risc ridicat: angajati in industria nucleara, cei care presteaza servicii de paza si protectie sau de transport de valori, scufundatori, pescari pe mare. De la companie la companie, asiguratorii fie exclud, pur si simplu, aceste meserii din conditiile de asigurare, fie acorda despagubiri mult mai mici. Adica, pentru un contract de accident incheiat cu o suma de 100 de lei, daca beneficiarul este pilot in cazul decesului se va acorda doar 50% din suma asigurata.
Solutie: un contract de pensie privata. Nu va acoperi neaparat riscul de deces, dar asigura un venit garantat la retragerea din activitate.
2.Sporturi extreme: companiile de asigurari vor cere plata unei prime suplimentare pentru a semna contractul. Este posibil chiar sa refuze un client care, de exemplu, face scufundari la mare adancime.
Solutie: va costa scump, dar puteti incheia un contract de asigurare. Va trebui sa declarati ca practicati un sport extrem.
3.Internari in spital: multe companii prevad pentru politele care acopera interventiile medicale o anumita perioada de asteptare pana la momentul cand asiguratorul acopera propriu-zis riscul. Acest lucru exclude ipoteza ca cineva sa incheie o asigurare si apoi sa se interneze imediat in spital. Nici asigurarile de viata care acopera si cheltuieli medicale nu sunt o solutie, pentru ca va trebui sa declarati, la incheierea contractului, daca suferiti de vreo afectiune. Orice declaratie nesincera atrage nulitatea contractului.
Solutie: nu exista. Va trebui sa platiti prime un timp mai indelungat, pana polita va acoperi cheltuielile de spitalizare.
4.Parti ale corpului: in Romania, companiile nu asigura separat picioarele, sanii, buzele sau ale parti ale corpului, asa cum se intampla in strainatate. Daca, totusi, o asigurare este absolut necesara, se poate rezolva cu o polita de accidente.
Solutie: in politele de asigurare pentru accidente sunt prevazute despagubiri pentru pierderea diverselor parti ale corpului. Totusi, sumele sunt calculate ca procent din suma asigurata, asa ca va trebui sa platiti prime imense pentru a obtine sume semnificative.