Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a adus în discuţie problema românilor care beneficiază de ajutor social. Există persoane înscrise în sistem de peste cinci ani, care nu sunt ajutate de stat, prin instituţii precum ANOFM, să-şi găsească oportunităţi de angajare.

„Sunt categorii întregi de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Sunt, din păcate şi foarte mulţi în evidenţele noastre, de exemplu, 53% din beneficiarii de ajutor social – şi aici mă refer la o gândire mai largă, care excede rolul AJOFM, ANOFM, dar care are legătură şi cu politica statului român de a încuraja munca – 53% din beneficiarii de ajutor social sunt în sistem, sunt beneficiarii acestui tip de sprijin de peste cinci ani.

În mod normal pentru ei statul ar trebui să găsească metode adaptate ca să-i încurajeze să îşi găsească uşor-uşor oportunităţile pe baza unei pregătiri suplimentare, pe baza unui sprijin ca să poată să dobândească competenţe, să-şi găsească acel loc în care să se poată exprima cel mai bine profesional”, a declarat ministrul Muncii.

ANOFM, o instituţie pasivă, care se ocupă de plătit subvenţii

Violeta Alexandru a criticat dur Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, despre care spune că este o instituţie pasivă, care se ocupă mai mult cu plătit subvenţii şi înregistrarea evidenţelor. Ministrul a anunţat o “mică revoluţie” la ANOFM şi a precizat despre instituţie că “mi-aş dori să o văd mai activă, (…) să facă un pas mai departe”.

„Atâta vreme cât ANOFM, instituţia cheie, instituţia pilon care trebuie să gândească politici pentru încurajarea intrării în piaţa forţei de muncă, respectiv măsuri prietenoase, active, cu o bună înţelegere a mediului privat, este o instituţie pasivă, care se ocupă cu plătit subvenţii şi în general cu înregistrarea evidenţelor atât a cererii cât şi a ofertei, mari schimbări nu se vor produce, aşa încât sunt în mijlocul junei mici revoluţii la ANOFM, prin care am încredere că voi trece cu bine li care va duce la o instituţie suplă, care să înţeleagă că lumea s-a schimbat, piaţa muncii s-a schimbat, angajatorii au nevoie de o cu totul altă relaţie şi oamenii care-şi caută un loc de muncă ar trebui să se uite la această instituţie cu încrederea că ea chiar le găseşte un loc de muncă, în acest moment oamenii nu au încredere.

Să fim serioşi! Se înregistrează în evidenţele AJOFM cei care nu au altă posibilitate şi dânşii îşi caută, nu vreau să afirm că nu, dar nu reprezintă neapărat persoane care să fie în acest moment cu o calificare superioară şi care îşi găsesc prin metode moderne de căutare un loc de muncă. (…) AJOFM-urile nu-şi exercită rolul de consiliere activă în vederea sprijinirii persoanei să intre pe piaţa muncii. (…) Această funcţie nu este exercitată şi mi-aş dori să o văd mai activă, să nu se mai rezume la ţinerea unei evidenţe, ci să facă un pas mai departe”, a mai precizat Violeta Alexandru, prezentă miercuri la Conferinţa „România Educată – politici publice şi coordonarea surselor de finanţare”, scrie news.ro.

Nu este un partener care realmente vrea să-ţi preia nevoile

Ministrul Muncii a mai criticat Agenţia şi pentru că organizează “târguri de locuri de muncă care se termină într-o oră” şi la care se prezintă doar cei speriaţi că vor fi eliminaţi din baza de date. Oamenii şi angajatorii nu simt că instituţia este, în prezent, “un partener care realmente vrea să-ţi preia nevoile”, spune Violeta Alexandru.

„În realitate nu cunoaştem nevoile pe care le au angajatorii astăzi. E un chin să te adresezi AJOFM; să te împrieteneşti cu AJOFM, în sensul că nu simţi că acolo ai un partener care realmente vrea să-ţi preia nevoile. (…) Nu dacă o să mai rămână la AJOFM componenta de plăţi sau o să o orientăm către altă instituţie, mai precis AJPIS care gestionează un sistem eficient de plăţi, că totuşi nu ăsta este rolul AJOFM-ului, să facă plăţi şi mi-aş dori să o văd mai activă în piaţa muncii, să nu mai bifeze târguri de locuri de muncă care se termină într-o oră şi un pic şi la care vin în general beneficiari ai diferitelor forme de sprijin de frică că dacă nu trec pe acolo urmează să fie scoşi din baza de date, respectiv angajatori care se pregătesc, fac eforturi să se prezinte cât mai bine şi care nu au cui să vorbească pentru că nu vine nimeni. Aş vrea să încheiem cu acest gen de a bifa statistici, să trecem la treabă. Sunt colegi care vor ţine pasul şi sunt colegi care probabil nu vor ţine pasul”, a mai precizat ministrul Muncii.