Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) îl pune la zid pe Raed Arafat pentru decizia luată și cere autorităţilor să revină asupra deciziei de închidere a spitalelor pentru pacienţii cronici.

Sursa citată precizează că acești pacienți vor deveni o urgență în curând în cazul în care nu vor avea accesa ca și până acum la îngrijiri medicale și monitorizare.

Totodată, reprezentanții COPAC susțin că peste 80% dintre pacienții bolnavi de cancer au murit în 2020, iar 25% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au ajuns deloc la medic.

„Reamintim autorităţilor că 88% dintre pacienţii trataţi cu cancer au decedat în 2020, potrivit unor date şi declaraţii oficiale şi 25% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic, potrivit unui studiu COPAC”, susţin aceştia.

La rândul său, preşedintele COPAC, Radu Gănescu a oferit și el o serie de declarații în acest sens. Acesta spune că închiderea spitalelor pentru pacienţii cronici este o lipsă de responsabilitate din partea autorităţilor.

Pacienții ar putea plăti și cu viața

El a subliniat faptul că pandemia de coronavirus nu va dispărea atât de simplu, iar pacienții care suferă de boli cronice ar putea plăti chiar și cu viața în urma acestei decizii, iar statul va plăti și el pentru tratarea complicațiilor care pot apărea.

Radu Gănescu a mai adăugat că decizia de a închide spitalele este una nocivă, iar acest lucru s-a mai demonstrat odată.

„Pandemia nu va pleca aşa uşor, iar pacienţii cronici vor plăti, unii chiar cu viaţa. În plus şi statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicaţiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeaşi soluţie ca la început să închidem spitalele, în condiţiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost” a spus acesta.

Amintim faptul că reacția COPAC vine după ce luni seară, șeful DSU Raed Arafat a anunțat că spitalele publice suspendă pentru 30 de zile operaţiile şi tratamentele care nu sunt urgente. Totodată, el a emis și un ordin de 30 de zile cu această prevedere.

„Suntem nevoiţi să emitem un ordin de 30 de zile care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi dispun măsuri de suspendare a internărilor pentru operaţii şi tratamente care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate”, a declarat Raed Arafat.