Atunci cand in anul 2000 Unilever s-a hotarat sa achizitioneze Bestfoods (o importanta companie americana producatoare de marfuri alimentare), multi analisti ai pietei internationale s-au indoit ca a fost o miscare buna. Anul 2001 i-a contrazis. Bestfoods s-a integrat perfect in Unilever, ceea ce nu este deloc putin lucru daca ar fi sa ne gandim ca doar vechea firma americana avea 33.000 de lucratori in 63 de tari. Anul trecut, concernul si-a consolidat vanzarile de produse care au apartinut Bestfoods, vanzari care au crescut cu doi la suta, iar produsele – lider de piata au inregistrat vanzari mai mari cu patru la suta in comparatie cu anul 2000.
De altfel, rezultatele anuale ale Unilever, prezentate saptamana trecuta la Rotterdam (Olanda), arata cresteri semnificative. Astfel, cifra de afaceri in 2001 a fost de 53,4 miliarde euro (cu 11 la suta mai mult decat in anul precedent), profitul net a urcat la 3,6 miliarde euro (cu 12 la suta mai mult decat in anul 2000), iar dividendul propus a se distribui actionarilor este de 1,56 euro/actiune.
Dar cea mai importanta cifra pentru managerii de la Unilever pare a fi cresterea cu 5,6 la suta a vanzarilor de produse – lider de piata. O cifra importanta pentru ca atunci cand prezinta restructurarea Unilever, managerii companiei vorbesc despre concentrarea portofoliului de produse pe cele care sunt lider sau detin o cota importanta de piata. Astfel, daca in anul 1999, Unilever producea aproximativ 1.600 de marci, la sfarsitul anului 2001 numarul produselor a ajuns la 910. Iar aceasta tendinta va continua si in urmatorii trei ani. In anul 2004, Unilever se asteapta ca marcile – lider de piata sa reprezinte aproximativ 95 la suta din totalul afacerilor concernului.
Spre exemplu, exista o serie de produse care au avut vanzari importante. Supele Knorr, ceaiul Lipton, detergentul Omo, sapunul Lux, margarina Rama (pentru a numi doar produsele care ajung si in Romania) au inregistrat vanzari in anul 2001 mai mari de un miliard de euro.
Un buget de publicitate de 6,6 miliarde euro
Politica de concentrare pe marcile – lider a fost sustinuta corespunzator: in anul 2001, 97 la suta din cheltuielile de publicitate si promovare s-au concentrat pe marcile de succes, ceea ce a insemnat un buget de 6,6 miliarde euro. Dar restructurarea nu s-a oprit aici. „In anul 2001, Unilever a fost organizat in doua divizii: cea de produse alimentare si divizia de produse cosmetice, de spalat si curatat. In toata lumea (cu exceptia Africii) au fost introduse aceste structuri” afirma Antony Burgmans, presedintele Unilever.
Compania a depasit cu bine si socul 11 septembrie 2001. Recesiunea nu a atins concernul anglo-olandez. De altfel, mai in gluma, mai in serios, un analist al pietei internationale spunea ca indiferent ce se va intampla in lume, oamenii vor manca si se vor spala in continuare. Afirmatia se refera exact la cele mai importante domenii de activitate ale grupului Unilever.
Burgmans nu uita sa vorbeasca si despre oameni: „noi consideram ca intr-un mediu de lucru sunt trei elemente vitale. In primul rand, trebuie sa fie foarte clare atributiile fiecaruia. In al doilea rand, oamenii vor sa aiba putere de decizie si vor sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce fac fara interventia constanta a superiorilor. Cel de-al treilea element este de a-i da angajatului satisfactia muncii, de a-i recunoaste meritele. Toate aceste trei elemente trebuie sa se intample intr-o atmosfera de incredere si transparenta”. Rezultatele pe anul 2001 arata ca managerii de la Unilever au stiut sa treaca de la vorbe la fapte. N
Carte de vizita -Antony Burgmans
· data nasterii; 13 februarie 1947 – Rotterdam, Olanda
· presedinte – Unilever
· Membru in board ABN Amro Bank si in board Allianz AG
· Hobby: golf, schi, arta plastica (pictorii olandezi din secolele XVI -XVII), fotbal (suporter al clubului Feyenoord Rotterdam)
· Motto: fii pasionat, implica-te, pastreaza-te simplu, bucura-te de munca si de toate: fii tu insuti
principalii indicatori inregistrati de unilever in anul 2001 (miliarde euro)
2001 2000
2002 Cifra de afaceri (CA) 52,21 48,06
2003 Profit net 1,83 1,10
2004 Divizia produse alimentare (CA) 28,79 24,25
2005 Divizia produse cosmetice (CA) 12,31 12,59