Unilever vrea să introducă camioane frigorifice alimentate cu baterii în loc de motoare diesel pe piaţa din UE
Potrivit informațiilor transmise de producătorul de bunuri de consum, scopul măsurii este reducerea emisiilor poluante şi a costurilor cu energia. Astfel, Unilever şi-a propus să ajungă la emisii zero până în 2039 iar creşterea preţurilor la benzină şi motorină oferă un motiv suplimentar pentru a încerca să reducă utilizarea acestor combustibili.
„Vrem să scoatem cât mai multe costuri posibile din sistem. Faptul că aceste camioane nu vor mai folosi motorina pentru a menţine alimentele la rece va avea un impact semnificativ dacă vom putea extinde programul la scară largă”, a declarat preşedintele diviziei de îngheţată de la Unilever, Matt Close, conform reuters.com
De asemenea, Matt Close a precizat că energia este cel mai important capitol de costuri pentru afacerile de miliarde de euro cu îngheţată ale Unilever.
Preţul energiei este mult prea volatil
Potrivit președintelui diviziei de înghețată de la Unilever, în momentul de față preţul energiei este mult prea volatil pentru a face estimări cu privire la economiile potenţiale.
„Ideea că putem continua să avansăm spre emisii zero până în 2039 şi să facem acest lucru într-un mod care este eficient din punct de vedere comercial, este un lucru atragător pentru Unilever”, a mai spus Matt Close.
Iniţiativa ar putea economisi până la 25 de tone de CO2 pe an pentru fiecare camion
În cursul acestui an grupul Unilever a derulat un program pilot în Ţările de Jos în cursul căruia a testat transportul la temperaturi controlate, înlocuind însă sistemele de refrigerare care folosesc motorina la patru tiruri cu sisteme pe bază de baterii cu emisii zero. Aceste sisteme, care păstrează marfa la temperaturi de până la minus 25 de grade Celsius, au fost testate pentru a funcţiona în întregime pe bază de energie regenerabilă.
În cazul în care va avea succes, iniţiativa ar putea economisi până la 25 de tone de CO2 pe an pentru fiecare camion, iar beneficiile pentru calitatea aerului care revin pentru fiecare vehicul ar fi echivalente cu scoaterea de pe şosea a 70 de autoturisme timp de un an.
Amintim că grupul britanic produce mărcile de îngheţată Ben & Jerry’s, Walls şi Cornetto.