Unirea Republicii Moldova cu România ar însemna moartea

Lidera Găgăuziei, Evghenia Guțul, consideră că posibila unificare dintre Republica Moldova și România ar însemna moartea Moldovei, a limbii și culturii moldovenești. Într-o declarație pentru un post de televiziune, Guțul a subliniat că o astfel de unificare ar duce la pierderea identității moldovenești, inclusiv a limbii, culturii și etniei moldovenești.

„Pentru Republica Moldova, asta ar însemna moartea”, a spus ea, potrivit TASS.

Ea a evidențiat că există partide politice în Republica Moldova care susțin ideea lichidării statului moldovenesc, iar de trei decenii, forțele pro-românești din țară fac o propagandă intensă, care este percepută ca fiind anti-moldovenească.

Guțul a subliniat că această propagandă neagă dreptul moldovenilor la identitatea lor etnică, cultură, limbă și tradiții proprii.

„De 30 de ani, forțele pro-românești fac o propagandă feroce în țara noastră. Și, din păcate, în primul rând, această propagandă este anti-moldovenească. Ele le refuză moldovenilor dreptul de a se numi moldoveni, dreptul la propria cultură, obiceiuri, tradiții, dreptul la propria limbă”, a spus ea.

Evghenia Guțul Vladimir Putin
SURSA FOTO: X

Agenția de presă rusă TASS a adăugat că, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a proclamat independența, dar politicienii din România consideră teritoriul său ca parte a țării lor și promovează ideea unificării. De asemenea, Bucureștiul sprijină partidele politice din Republica Moldova care pledează pentru unificare, cu un acord tacit al guvernului moldovean.

Găgăuzia își va declara independența dacă Republica Moldova se unește cu România

Amintim că, Evghenia Guțul, a avertizat vineri Chișinăul că regiunea își va declara independența dacă Republica Moldova va alege să se unească cu România, informează EFE.

„Dacă actualele autorităţi moldoveneşti optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne tăcută (…) Orice inițiativă de unificare va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei și revenirea la republica independentă Găgăuzia”, a scris Guțul pe Telegram.

Ea a reacționat astfel la un mesaj al prim-ministrului român Marcel Ciolacu transmis cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România. În acest mesaj, Ciolacu a calificat Ziua Unirii Basarabiei cu România drept „o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului (…) în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voința românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupație țaristă”.

Guțul a criticat declarația premierului român, afirmând că acesta „uită că în țara noastră trăiesc și moldoveni, ruși, găgăuzi, bulgari și alte zeci de naționalități”.

„Pentru marea majoritate a locuitorilor țării noastre există o singură patrie, Moldova. Este casa noastră comună, în care reușim să stabilim relații interetnice armonioase și concordie civilă”, a adăugat ea.

Bașcana Găgăuziei a subliniat că această regiune autonomă respectă România și cultura română și dorește să dezvolte relații economice și culturale strânse cu această țară, dar în schimb se așteaptă la „respectul corespunzător pentru statul moldovenesc și pentru statutul juridic special al Găgăuziei”.

„Nu degeaba Găgăuzia este numită ancora independenței Moldovei. Suntem adevărați patrioți ai Moldovei și vom continua să-i apărăm suveranitatea”, a conchis ea.

Prorusa Guțul, fostă membră a partidului prorus Șor, interzis în Republica Moldova, a obținut 52,34% din voturi în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan, adică șeful executiv al regiunii Găgăuzia, desfășurate anul trecut.