La data adunarii generale a actionarilor de la Asirom, desfasurate la mijlocul lunii aprilie, societatea timisoreana de asigurare Unita detinea actiuni reprezentand 3% din capitalul social. In vara si toamna anului trecut, inainte de a se definitiva majorarea de capital, Unita a cumparat aproximativ 960.000 de actiuni Asirom, adica 8% din capitalul nemajorat. Pretul maxim de cumparare s-a situat in jurul valorii de 13.200 lei pentru o actiune. O investitie cifrata la circa zece miliarde lei. La vremea respectiva, actiunile Asirom au fost considerate un plasament bun. Intre timp, a intervenit majorarea de capital, de la 11,9 miliarde lei, la 29,1 miliarde lei, iar cota de participare a Unitei s-a redus la putin peste 3%. Din acel moment, investitia in Asirom a incetat complet.
Desi detinand 3% Unita se numara printre cei mai importanti zece actionari ai Asirom, nici un reprezentant nu a participat la adunarea generala. Societatea timisoreana va primi, totusi, cota ce i se cuvine din fondul de dividende cifrat la 37,2 miliarde lei. In total, putin peste un miliard de lei.
In data de 29 aprilie, Unita s-a decis sa lichideze intregul portofoliu de actiuni detinute la Asirom. Printr-o tranzactie speciala, singura consemnata pentru ziua respectiva cu actiunile Asirom, s-a transferat un pachet de 979.736 la un pret unitar de 17.000 lei pentru un titlu. In total, 16,7 miliarde lei. Facand diferenta intre pretul de cumparare si pretul de vanzare, reiese ca Unita a realizat, oricum, un profit de cel putin cinci miliarde lei, chiar si dupa scaderea comisionului incasat de broker.
La aceasta suma se adauga contravaloarea dividendelor, adica aproximativ un miliard de lei. Pentru Unita, societatea de asigurare Asirom devenise, in urma privatizarii, o investitie neinteresanta.
Conducerea societatii timisorene si-a manifestat intentia de a participa la majorarea de capital, dar lucrurile au ramas la stadiul de propunere.
In tabara investitorilor care sunt decisi sa cumpere, Lafarge Romcim a lansat o alta oferta publica de cumparare. De aceasta data este vorba despre actiunile societatii iesene SUT. La data inceperii ofertei, 26 aprilie, Romcim detinea deja pachetul majoritar din actiunile SUT. Acesta a fost cumparat de la Fondul Proprietatii de Stat in urma unei licitatii organizate in luna ianuarie a acestui an.
SUT se ocupa cu fabricarea de agregate si betoane. Dupa cum reiese din datele comunicate de societate, este cel mai mare producator de astfel de materiale, cu 300.000 metri cubi agregate pe an si 65.000 metri cubi betoane anual.
Oferta initiata de Lafarge Romcim va fi deschisa pana in data de 21 mai. Pretul de cumparare este de 20.000 lei pentru o actiune si se urmareste achizitionarea a 308.112 actiuni, adica un pachet de 49,83%. Practic, incheierea cu succes a ofertei ar aduce producatorului de ciment controlul asupra tuturor actiunilor emise de SUT Iasi. In acest moment, societatea ieseana nu este cotata pe nici una dintre cele doua piete organizate, RASDAQ sau Bursa de Valori.
Cu numai o singura zi inainte de inceperea ofertei pentru SUT, s-a finalizat o alta oferta de cumparare initiata de Lafarge Romcim si anume pentru societatea Agregate Buzau. A fost urmarit un pachet de 72% din actiunile emise si s-a platit suma de 75.000 lei pentru o actiune cu valoare nominala de 25.000 lei.
Unita a iesit de la Asirom
6 mai 1999, 12:00
Ultima modificare în 6 mai 1999, 15:00
La data adunarii generale a actionarilor de la Asirom, desfasurate la mijlocul lunii aprilie, societatea timisoreana de asigurare Unita detinea actiuni reprezentand 3% din capitalul social. In vara si toamna anului trecut, inainte de a se definitiva majorarea de capital, Unita a cumparat aproximativ 960.000 de actiuni Asirom, adica 8% din capitalul nemajorat. Pretul maxim de cumparare s-a situat in jurul valorii de 13.200 lei pentru o actiune. O investitie cifrata la circa zece miliarde lei. La
Etichete: arhiva,
asirom,
unita
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook