In ultimul an, societatea timisoreana Unita a cumparat pachete de actiuni la 13 societati hoteliere, fie in urma procedurilor organizate de Fondul Proprietatii de Stat (FPS), fie in urma unor oferte publice de cumparare initiate pe piata de capital, fie in urma negocierii pachetelor de actiuni detinute de Societatea de Investitii Financiare Transilvania (SIF Transilvania).
La sfarsitul lunii iunie, Unita a initiat doua oferte publice de cumparare pentru actiunile hotelului Onix din Jupiter si pentru cele ale hotelului Egreta din Tulcea. Unita oferea 40.000 lei si, respectiv, 41.200 lei pentru titluri cu valoare nominala de 25.000 lei.
Pentru hotelul Onix, pachetul vizat era de 105.827 actiuni, adica aproximativ 60% din capitalul social. Conform celor comunicate de Gheorghe Mitrofan, sef serviciu in cadrul societatii Unita, oferta publica a fost lansata pentru intregul pachet de actiuni, astfel incat, la finalizarea operatiunii, societatea de asigurari ar urma sa detina 100% din capitalul hotelului.
Oferta s-a adresat si SIF Transilvania, detinatoare a 46% din actiunile Onix.
In ceea ce priveste hotelul Egreta din Tulcea, pachetul vizat de oferta de cumparare se referea la procentul de aproximativ 19% din actiuni. Si in acest caz, Unita ar urma sa detina in totalitate actiunile emise de Egreta.
Inaintea ofertei publice, Unita detinea deja, in urma cumpararii de la FPS, pachetul de 48, 4%, plus inca 32%, actiuni cumparate de la SIF Transilvania.
Cele doua oferte de cumparare au expirat saptamana trecuta. La data redactarii acestui material nu erau cunoscute rezultatele definitive ale operatiunii.
In paralel, Unita a initiat, in data de 19 iulie, o oferta publica de cumparare pentru 46% din actiunile societatii hoteliere Grand din Targu Mures. In februarie 1999, Unita a cumparat de la SIF Transilvania pachetul de 40% detinut la Grand, pentru suma de cinci miliarde lei. Operatiunea a fost perfectata, conform celor declarate de conducerea societatii Unita, prin oferta publica de cumparare pe piata extraburisera. Pretul pentru oferta publica initiata in 19 iulie este de 18.000 lei pentru o actiune, in timp ce ultimul pret de tranzactionare, inregistrat in data de 9 iulie, era de 36.500 lei pentru o actiune cu valoare nominala de 25.000 lei. Dupa felul in care piata a reactionat la oferta initiata de Unita, se poate anticipa ca aceasta operatiune nu se va bucura de succes: la sfarsitul saptamanii trecute nu fusese inregistrata nici macar o singura tranzactie.
A patra oferta este cea initiata pentru Sarmis din Deva, specializata, de asemenea in activitati turistice (hoteluri si restaurante). Unita vizeaza un pachet de aproximativ 60% din actiuni, oferind un pret de 45.000 lei pentru un titlu cu valoare nominala de 25.000 lei.
Conducerea societatii timisorene a declarat ca doreste sa construiasca un lant hotelier si ca, pana in toamna, va continua campania de achizitie de actiuni, fie din piata, fie de la Fondul Proprietatii de Stat. Abia dupa aceea, Unita intentioneaza sa demaraze un program de investitii pentru modernizarea hotelurilor cumparate.