Vladimir Putin are parte de o zi stresantă, având în vedere că liderii UE se întâlnesc pentru a lua o decizie cu privire la importurile de gaze rusești. Totuși, Germania avertizează să unitatea Uniunii Europene riscă să se destrame, în timp ce liderii statelor membre ale blocului comunitar încearcă să găsească o soluție de mijloc privind un embargo asupra petrolului rusesc.
Unitatea Europei în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei „începe să se destrame”, a avertizat ministrul german al economiei, în timp ce diplomații evidențiază diviziunile continue cu privire la un pachet de sancțiuni care urmează să fie discutat luni de statele membre.
Robert Habeck a făcut mai multe declarații, în contextul în care ambasadorii UE reuniți duminică la Bruxelles nu au reușit să ajungă la un acord asupra ultimului pachet de sancțiuni ale blocului împotriva Moscovei, inclusiv asupra unui plan de oprire a importurilor de petrol rusesc pe care Ungaria îl blochează de săptămâni întregi.
Diplomații sperau să ajungă la un acord asupra măsurilor pe care să le propună liderilor UE, care urmează să înceapă luni un summit de două zile.
„După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa este unită. În perspectiva summitului de mâine, să sperăm că va continua așa. Dar deja începe să se destrame și să se destrame din nou”, a declarat Habeck, care este și vicecancelar, duminică, în fața jurnaliștilor din Germania.
Uniunea Europeană se confruntă cu mai multe dificultăți în ceea ce privește cel de-al șaselea pachet de sancțiuni
Comentariile sale subliniază dificultățile UE de a găsi o modalitate de a extinde pedepsele aplicate Moscovei pentru războiul său împotriva Ucrainei, fără a afecta în același timp părți ale economiei europene care se bazează în mare măsură pe livrările de petrol și gaze rusești, scrie Financial Times.
„Europa este încă o zonă economică uriașă, cu o putere economică incredibilă. Iar atunci când este unită, își poate folosi această putere”, a declarat Habeck la deschiderea unui târg comercial.
Diplomații UE au încercat duminică să se unească asupra unui plan de compromis pentru a impune un embargo asupra achizițiilor de petrol rusesc pe mare și pentru a scuti importurile prin conducte, potrivit a trei diplomați europeni. Acest lucru ar acoperi aproximativ două treimi din importurile europene de petrol rusesc, evitând însă să afecteze petrolul care ajunge în Ungaria și în alte țări, inclusiv în Germania.
Această potențială soluție este văzută ca o modalitate de a rezolva preocupările legate de securitatea aprovizionării cu petrol care au fost exprimate de Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.
„Problemele sunt aceleași, dar modul în care încercăm să le rezolvăm este diferit”, a declarat un diplomat de rang înalt al UE, care a adăugat că ar putea dura încă câteva săptămâni până la obținerea unui acord final.
Pe piața petrolului ar putea apărea distorsiuni, spun unii oficiali
Unii oficiali sunt îngrijorați de faptul că tratarea diferită a livrărilor de țiței rusesc, în funcție de modul în care acestea intră în bloc, ar putea introduce distorsiuni pe piața petrolului.
„Multe țări au subliniat faptul că acesta este un sector economic atât de complicat, încât trebuie să fim atenți să păstrăm condiții de concurență echitabile”, a declarat un diplomat UE care are cunoștințe directe despre discuții. „Aspectele juridice trebuie să fie puse la punct, așa că s-ar putea să mai dureze ceva timp”, a spus diplomatul.
Printre problemele care mai trebuie rezolvate se numără ajustările tehnice necesare pentru rafinăriile din Europa Centrală, astfel încât acestea să poată face față unor livrări diferite, precum și construcția și finanțarea unor conducte petroliere alternative, astfel încât tot petrolul rusesc să poată fi supus ulterior unui embargo.
Pachetul de sancțiuni în discuție este al șaselea înaintat de Bruxelles de la începutul invaziei, în februarie. UE a aplicat deja sancțiuni pentru cărbune, dar a dat posibilitatea țărilor să continue să cumpere gaze de la Moscova.