Investitiile se vor putea face din orice colt al lumii, prin internet

Cardurile tind sa devina multifunctionale. Daca pana acum instrumentul de
plata era utilizat doar de sectorul bancar si in comert, cateva fonduri din Romania au tinut sa demonstreze ca acesta poate fi utilizat cu succes si pentru realizarea plasamentelor.




Pentru a dirija plasamentele catre fonduri de actiuni, de obligatiuni sau fonduri diversificate este necasara completarea unui ordin de plata, discutiile preliminare cu angajatii fondului de investitii, deplasarea la banca, etc. Pentru a sari toate aceste etape si pentru a gandi plasamentul din fotoliul de acasa s-a inventat internet bankingul. Pana acum o luna insa, acest serviciu era exclusiv bancar. Societatea de admnistrare a fondurilor Intercapital, Tezaur, Orizont si Capital Plus, Certinvest, s-a gandit sa vina in ajutorul clientilor sai si a creat o facilitate noua si, deocamdata, unica pe piata romaneasca: posibilitatea de a vizualiza istoricul tranzactiilor cu unitatile de fond. Serviciului, intitulat “Contul meu”, i-a fost atasata si optiunea de a cumpara unitati de fond prin card. Cumparaturile pe internet cu ajutorul cardurilor se fac prin Dotcommerce, furnizorul de servicii care detine 90% din piata.


Dupa cum povesteste Eugen Voicu, presedintele Certinvest, serviciul a inceput sa fie testat din luna aprilie si a fost gandit initial pentru a ajuta clientii sa-si vada istoricul tranzactiilor. “Surpriza noastra a fost data de faptul ca noi clienti au solicitat parola de acces in baza de date a fondurilor si au fost mult mai interesati de cumpararea efectiva de unitati de fond decat de un istoric al tranzactiilor efectuate”, spune Voicu. In nici o luna de “testare” a noului serviciu, Certinvest a inregistrat cateva zeci de tranzactii cu cardul operate de persoane din Romania. Practic, unitatile de fond romanesti pot fi cumparate prin card din orice colt al lumii si de catre de cetatean, indiferent de nationalitate.


Pentru a avea acces la “Contul meu” trebuie sa te inregistrezi la Certinvest si sa ceri o parola pe care o primesti in maximum 48 de ore de la efectuarea inregistrarii. Daca pentru obtinerea parolei si inregistrarea pe site societatea de administrare nu percepe nici un fel de comision, pentru tranzactiile pe card situatia se schimba. Comisionul perceput de Certinvest este de 3,5% din totalul sumei investite cu ajutorul cardului. “La prima vedere, este un comision destul de mare, trebuie insa precizat ca, in strainatate, comisioanele percepute pentru astfel de tranzactii sunt cuprinse intre 3,5% si 5% din suma investita”, precizeaza Eugen Voicu. In Romania, sunt acceptate toate cele trei tipuri de carduri existente, Visa, Mastercard (si derivatele lor) si American Express. Singura conditie pentru acceptarea la plata este ca instrumentele de plata sa aiba utilizare internationala.
Una dintre cele mai avantajoase consecinte ale acestui produs nou este data de posibilitatea accesului la cont direct de pe telefonul mobil, fapt care sporeste si mai mult mobilitatea.


Categ. fondurilor Fonduri de actiuni Fonduri diversificate Fonduri obligatiuni
Denumire fond BCR Expert

Intercapital BT Maxim KD Maximus

BCR Dinamic Capital BT Clasic Banc Post Active BCR Clasic Tezaur
Active (mil. Lei) 9,744

28,372 20,182 14,396

54,285 9,903 11,840 25,615 28,800 6,225
Cota de piata 2,10% 6,20% 4,40% 3,10% 11,80% 2,20% 2,60% 5,60% 6,30% 1,40%
Crestere % -4,60% 3,90% 1,20% 2,70% 1,80% 3,20% -0,50%.a. 1,40% 0,80%

de la inceput de an*

cresterea este data pe o unitate de fond