Unitățile de primiri urgențe nu vor fi colmatate. Alexandru Rafila: Nu are nicio legătură
În cursul zilei de joi, 5 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă că nu se pune problema”colmatării” unităţilor de primiri urgenţe în contextul creşterii numărului de cazuri de infecţii respiratorii.
De asemenea, oficialul român a mai precizat că internarea în spitale nu are „nicio legătură” cu declararea epidemiei.
„Internarea în spitale nu are nicio legătură cu partea cu declararea epidemiei. Acolo discutăm despre carantină şi izolare, inclusiv a contacţilor. Despre asta discutăm. Situaţia poate fi mai dificilă în unele spitale, dar noi tocmai din cauza asta am pus la dispoziţia populaţiei centrele de evaluare ambulatorii. Facem apel la adresabilitate la medicul de familie. (…)
Nu avem în momentul de faţă semnale, cu excepţia unor spitale care, să spunem, sunt profilate şi lucrul ăsta o să-l discutăm în continuare în care şi alte spitale, aşa cum a fost în perioada pandemiei, să poată să primească persoane cu viroze respiratorii. Nu se pune problema colmatării, de exemplu, a unităţilor de primiri urgenţe. Dacă dumneavoastră vă uitaţi, sigur, la declaraţia unui manager de spital care spune – unitatea de ATI este copleşită. Câte paturi de ATI…? Noi avem cinci. Ăsta nu este un exemplu că situaţia este în vreun fel scăpată de sub control”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila spune că nu dorește restricții
Ministrul Sănătății a mai spus că declararea epidemiei de gripă ar însemna noi restricții, subliniind că speră să nu se ajungă la așa ceva.
„Legea 95 îmi permite să adopt o instrucțiune privind o stare de alertă epidemică pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație – există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136 – în care să avem restricții. Ați văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfășurării normale a activității economice și sociale, să menținem școlile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină și izolare.
Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situație. Prefer să adoptăm, pentru că nu e o situație dramatică, este o situație fără precedent în această perioadă. Ați văzut, însă, că în urmă cu 5 sau 10 ani, în luna februarie aveam mai multe cazuri viroze, am avut și 170.000 de cazuri de viroze pe săptămână. Este doar mai devreme”, a spus ministrul Sănătății.