La companiile de carduri e foame de bani dacă au ajuns să ne învețe cum să trăim sănătos. Adică să renunțăm la banii fizici ca să nu ne îmbolnăvim. O cercetare prezentată recent de MasterCard arată că, în ciuda opiniei generale, folosirea banilor în numerar – a bancnotelor și a monedelor – nu este un obicei igienic, ci unul nesănătos, dat fiind că numai una din cinci persoane se spală pe mâini după ce umblă cu bani. Studiul european, derulat în rândul a peste 9.000 de consumatori din 12 țări, a arătat că, deși folosirea banilor este catalogată ca mai puțin igienică decât folosirea barelor de susținere din transportul în comun sau servirea mâncării la comun (de exemplu, din bolurile cu alune din baruri), europenii se luptă din greu să scape de obiceiul de a folosi numerar. Evident, cercetători de renume mondial au semnat și ei petiția MasterCard pentru indignarea publicului și azvârlirea bancnotelor.

Apogeul pledoariei semidocte este atins de următorul domn citat în studiu. Dr Jim O’Mahony, conferențiar în științe biologice la Institutul de tehnologie Cork, Irlanda, a declarat: „Asocierea banilor și a igienei a fost stabilită acum mult timp. Din punct de vedere istoric, au existat rapoarte în care sătenii considerau banii responsabili pentru răspândirea epidemiilor de ciumă în Anglia, ei lăsau banii în jgheaburile de apă umplute cu oțet în vederea decontaminării. Multe studii recente au dovedit științific, fără urmă de îndoială, că bancnotele și monedele sunt purtătoare de microbi și bacterii.  Buuuh… simțiți fantoma ciumei care va să vină dacă mai folosiți mult cash, în  loc să vă predați tot salariul băncii și să rămâneți dependenți de card?!

Eu mă lupt din greu să nu plătesc des cu cardul, dar asta este, sunt un mizerabil conform celor de la MasterCard. Treaba este următoarea: lăsând la o parte afirmațiile propagandistice despre pericolele biologice care derivă din mânuirea bancnotelor, banii-gheață au și avantaje. (1) Îți permit să eviți plata taxelor, ceea ce nu este puțin lucru în lumea de azi, când birurile sunt mai mari decât pe vremea ciumei. (2) Îți permit să ai o imagine mai lară asupra bugetului personal și să-ți controlezi mai bine cheltuielile. Știu că asta este o veste proastă pentru bancheri, dar trebuie să admitem că traiul pe datorie este la rândul său un obicei nesănătos. (3) Îți permit să te ferești oarecum de riscul imploziei sistemului financiar, căci nu se știe niciodată când se poate repeta scenariul cipriot. (4) Îți permit să faci tranzacții în anonimat, fără ca Big Brother să te supravegheze și să știe pas cu pas unde ești și ce mănânci; adică îți asigură libertatea – o chestie pe care socialiștii o consideră un lux indecent, dar pentru care unii și-au dat viața.

Mai rămânea ca MasterCard să ne spună că folosind cardul și economisind bancnotele ajutăm la protejarea mediului înconjurător, fiindcă salvăm copacii. Dar probabil vom afla aceste lucruri în următorul comunicat de presă.

BOGDAN GLĂVAN,
profesor de economie și deţinătorul blogului www.logec.ro