În cadrul unui interviu la emisiunea "Vesti", difuzată sâmbătă de un post rusesc de televiziune, şeful statului belorus a vorbit despre posibilitatea introducerii unei valute unice în interiorul Uniunii Economice Eurasiatice. "Totul este posibil, iar graba, neluarea în considerare a tuturor variantelor ar putea duce la ceea ce se întâmplă astăzi în Europa", a declarat acesta, transmite agenţia Regnum.

Lukaşenko a recunoscut că a propus de mai mult timp Rusiei să treacă la calculele în valuta rusească. "Haideţi în ruble ruseşti. De ce, calculând valoare materiilor prime, energiei, să primim ruble ruseşti, să cumpărăm dolari şi să dăm dolari. Haideţi să trecem la valuta rusească şi astăzi (sâmbătă – n.r.) preşedintele vostru (Medvedev – n.r.) a susţinut acest lucru. Şi preşedintele Nazarbaev a spus cel puţin să facem comerţ în valutele naţionale şi să folosim cât mai puţin valuta americană în calcule", a precizat preşedintele Belarus.

Acesta a continuat spunând că următorul pas ar putea fi introducerea unei monede unice, cum ar fi ecu. "Putem să ajungem şi la rubla rusească, dacă va fi interesantă pentru toată lumea, rubla are multe aspecte care ar putea stârni interesul", a declarat Lukaşenko.

Fără puncte de trecere a frontierei

Oficialul a mai spus că sediul central al noii uniuni economice va fi situat la Moscova şi pentru niciun moment el nu şi-a pus problema că ar putea fi situat la Minsk. Potrivit acestuia, în declaraţia semnată de preşedinţii Rusiei, Belarus şi Kazahstanului pe 18 noiembrie la Moscova, dorinţa părţii kazahe este nu doar de a ajunge la o uniune eurasiatică, ci la o integrare eurasiatică. Lukaşenko nu a exclus posibilitatea ca Uniunea Economică Eurasiatică să fie funcţională chiar din 2013, nu din 2015.

Însă populaţia ar putea să nu aibă foarte multe facilităţi. "Nu vă pot garanta că acolo va fi un regim unic de paşapoarte şi vize, eu cred că statul kazah va reuşi să se apropie de situaţia Belarus, astfel încât să nu existe niciun hotar şi niciun punct de trecere a frontierei. Important este să mergem înainte. Când există mişcare, apare şi o anumită inerţie care nu ne va permite să ne întoarcem din drum în direcţia opusă", a adăugat oficialul Belarus.

În cadrul întâlnirii care a avut loc pe 18 noiembrie, Dmitri Medvedev, Aleksandr Lukaşenko şi Nursultan Nazarbaev au semnat declaraţia privind integrarea economică eurasiatică şi acordul privind Comisia economică eurasiatică – instituţia supremă a Uniunii Vamale şi a Spaţiului Economic Unic.