Uniunea Europeană ar fi aprobat un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro către Kiev, au transmis surse diplomatice. De asemenea, miniștrii de externe ai UE discută despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Uniunea Europeană ar fi aprobat un nou ajutor militar Ucrainei
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat pentru Reuters trei surse diplomatice. Pachetul este în valoare de 500 de milioane de euro.
Anterior, presa poloneză a relatat că Ungaria ar fi blocat acest pachet, însă Ministerul de Externe și purtătorul de cuvânt al guvernului ungar nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la aceste rapoarte, transmite sursa citată.
Miniștrii europeni de externe, reuniți luni pentru a discuta despre ajutorul acordat Ucrainei, au făcut, de asemenea, presiuni asupra Berlinului pentru a permite țărilor să trimită tancuri Leopard, după ce Germania a părut să deschidă ușa unor astfel de transporturi din partea aliaților.
Țările occidentale nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la trimiterea de tancuri grele de luptă Kievului atunci când au promis sprijin în valoare de miliarde de dolari săptămâna trecută la o bază aeriană americană din Germania.
Un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
De asemenea, miniștrii discută un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, au mai declarat sursele diplomatice, deși nu se așteaptă nicio decizie luni. Miniștrii vor discuta, de asemenea, despre utilizarea activelor rusești înghețate în Europa în cadrul sancțiunilor pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.
Vineri, diplomați de rang înalt din trei țări europene au declarat că următoarea rundă de sancțiuni ar trebui să fie pregătită în jurul aniversării, pe 24 februarie, a invaziei Rusiei asupra Ucrainei, fostă republică sovietică care, în ultimii ani, a încercat să se integreze în Occident.
„Următorul pachet de sancțiuni va fi gata undeva în jurul primei aniversări tragice a invaziei”, a declarat unul dintre diplomații de rang înalt, în timp ce un al doilea a spus că „există ambiția” ca măsurile să fie gata în acel moment.
Aceștia nu au vrut, totuși, să discute cine și ce ar putea intra sub incidența pachetului. În general, punerea pe lista neagră a persoanelor întrunește mai ușor sprijinul necesar din partea tuturor celor 27 de țări ale UE decât sancțiunile economice dure.
„Este prea devreme, abia am adoptat al nouălea pachet”, a declarat un diplomat de rang înalt dintr-o altă țară din UE, după ce lotul anterior a fost convenit în decembrie.
În plus, Uniunea Europeană a introdus luni noi sancțiuni împotriva Iranului pentru reprimarea „brutală” a protestelor, dar șeful diplomației blocului comunitar Josep Borrell a declarat că Gărzile Revoluționare ale țării (IRGC) nu pot fi incluse pe lista grupurilor teroriste fără o decizie a instanței.