UE adaugă Rusia pe lista paradisurilor fiscale
Uniunea Europeană a adăugat Rusia pe lista sa de „jurisdicții necooperante în scopuri fiscale”. Rusia a fost adăugată pe listă din cauza unei noi legislații adoptate de Kremlin în 2022, care a fost „împotriva criteriilor de bună guvernanță fiscală” din codul de conduită al UE.
Grupul pentru codul de conduită al Consiliului UE a constatat, de asemenea, că Rusia „nu și-a îndeplinit angajamentul de a aborda aspectele dăunătoare ale unui regim special pentru holdingurile internaționale”, anunță CNN.
Dialogul cu Rusia privind impozitarea a ajuns „într-un punct mort” după invazia din Ucraina, a adăugat acesta.
Lista paradisurilor fiscale a fost întocmită pentru prima dată în 2017 și cuprinde în prezent 16 jurisdicții în total, printre care Panama, Bahamas și Insulele Virgine americane. Potrivit UE, lista „urmărește să contribuie la eforturile în curs de desfășurare pentru a promova buna guvernanță fiscală la nivel mondial”.
Rusia „a pierdut din punct de vedere strategic, operațional și tactic”
Pe de altă parte, în ceea ce privește evoluția războiului și situația din Rusia, la aproape un an de când Moscova a început invazia în Ucraina, șeful Statului Major al Forțelor Armate din SUA, generalul Mark Milley, are o opinie dură.
„Putin a crezut că poate învinge rapid Ucraina, că poate fractura alianța NATO și că poate acționa cu impunitate. S-a înșelat. Ucraina rămâne liberă, ei rămân independenți.
NATO și această coaliție nu au fost niciodată mai puternice, iar Rusia este acum un paria global. Iar lumea rămâne inspirată de curajul și rezistența ucrainenilor. Pe scurt, Rusia a pierdut – a pierdut din punct de vedere strategic, operațional și tactic și plătește un preț enorm pe câmpul de luptă”, a declarat cel mai înalt general american, potrivit sursei citate.
Milley și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, se află la Bruxelles pentru cea de-a noua reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, pentru a discuta despre continuarea sprijinului acordat Kievului în lupta împotriva Rusiei.
Milley a declarat marți că, până când Putin nu „va pune capăt războiului său”, comunitatea internațională „va continua să sprijine Ucraina cu echipamentele și capacitățile de care are nevoie pentru a se apăra”.