Uniunea Europeană are de gând să își extindă cooperarea cu Africa în vedere înlocuirii importurilor de gaze rusești. Pentru a face acest lucru este nevoie ca CE să adopte o comunicare în acest sens, lucru ce va avea loc în la finalul acestei luni.
Uniunea Europeană a găsit înlocuitor pentru gazele rusești. Blocul comunitar vrea să reducă dependența de Moscova. De unde va lua gaze
Un document european arată că blocul comunitar dorește să își extindă cooperarea cu Africa, cu scopul de a înlocui importurile de gaze rusești, pe de o parte, și de a-și reduce dependența de Moscova cu aproape două treimi în acest an, pe de altă parte.
Acest proiect arată că printre principalele țări africane se numără Nigeria, Senegal şi Angola, situate în partea de vest, acestea oferind un potenţial nefolosit în domeniul gazelor naturale lichefiate.
Comisia Europeană va adopta, la finalul lunii mai, o comunicare cu privire la acest angajament, el făcând parte dintr-un pachet de măsuri implementat de Uniunea Europeană cu scopul de a-și reduce dependența energetică de Rusia, scrie Bloomberg.
Uniunea Europeană dorește să își majoreze importurile de gaze lichefiate
Presa internațională adaugă că blocul comunitar are în plan majorarea importurilor de gaze lichefiate cu 50 de milioane de metri cubi, în timp ce dorește să majoreze și livrările de gaze prin conducte din alte țări cu 10 miliarde de metri cubi. Acest lucru va presupune un parteneriat cu furnizorii tradiționali pe noi baze și găsirea de noi furnizori.
Documentul mai prevede și măsuri, cele mai importante fiind implementarea în totalitate a acordului cu SUA pentru livrarea unei cantităţi suplimentare de 15 miliarde metri cubi de gae lichefiate în 2022, urmând ca până în 2030 să se ajungă la 50 miliarde metri cubi pe an și semnarea unui memorandum de înţelegere trilateral cu Egipt şi Israel pentru creşterea livrărilor de gaze lichefiate spre Europa până în vara acestui an.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană dorește și sprijinirea dublării capacităţii Coridorului sudic de gaze, care aduce gaze naturale din Azerbaidjan, până la 20 de miliarde metri cubi pe an. În plus, blocul comunitar mai arată, în documentul anterior menționat, că UE trebuie să asigure „pieţe globale de gaze lichefiate deschise, flexibile, lichide şi funcţionale” atât cu marii producători, precum SUA, Australia şi Qatar, cât şi cu marii consumatori, precum China, Japonia şi Coreea de Sud.