Uniunea Europeană a trimis către China un lot de vaccinuri gratuite împotriva Covid-19 cu scopul de a face față numărului enorm de infectări pe teritoriul chinez. Totuși, autoritățile chineze nu au venit cu un răspuns concret în acest sens.
Uniunea Europeană a oferit Chinei vaccinuri gratuite împotriva virusului Covid-19, după ce pe teritoriul Chinei s-a înregistrat o creștere enormă a numărului de cazuri de infectări, în urma renunțării Beijingului la controversata sa politică „zero-COVID”. Totuși, autoritățile chineze nu au oferit încă un răspuns cu privire la această ofertă, conform declaraţiilor unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a relatat, marți, 3 ianuarie publicația Reuters.
Ratele de vaccinare din China şi capacităţile de tratament au continuat să crească
Reprezentantul Comisiei Europene nu a precizat numărul de vaccinuri care au fost oferite de UE şi nici cine este producătorul acestora.
„În contextul situaţiei COVID din China, Comisarul (pentru Sănătate) Stella Kyriakides i-a contactat pe omologii săi chinezi pentru a le oferi solidaritate şi sprijin din partea UE. Aici este vorba atât despre expertiză de sănătate publică, precum şi despre donaţii ale unor vaccinuri adaptate la variante.”, a relatat purtătorului de cuvânt de la Bruxelles.
La întrebarea dacă Beijingul va accepta oferta Uniunii Europene, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Mao Ning nu a oferit un răspuns direct, declarând pentru sursa citată că ratele de vaccinare din China şi capacităţile de tratament au continuat să crească, iar proviziile în această perioadă necesare (de echipamente, vaccinuri şi medicamente n.red.) sunt „adecvate”.
China este deschisă pentru consolidarea solidarităţii şi cooperării cu comunitatea internaţională
Oficialul chinez a mai adăugat că Beijingul este deschis „pentru consolidarea solidarităţii şi cooperării cu comunitatea internaţională” cu scopul de a răspunde provocărilor pandemice, însă a evidențiat faptul că „poate satisface cererea oricui va dori să se vaccineze”.
Până la momentul de față, autoritățile chineze au folosit doar vaccinuri produse în China – vaccinuri cu virus inactivat, nu de tipul celor mARN – pentru populaţia sa.
Uniunea Europeană a înăsprit regulile împotriva Covid-19
După ce China a înregistrat în luna decembrie peste 250 milioane de cazuri de Covid-19, Uniunea Europeană a aprobat o serie de reguli sanitare mai aspre cu scopul de a evita un eventual val de infectări.
„Începând de astăzi (n. red. 25 decembrie), elementele constitutive ale Uniunii Europene a sănătății intră în vigoare în mod oficial. Printre acestea se numără, de asemenea, pe lângă o serie de norme mai stricte ale UE privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății, un mandat mai puternic acordat Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și un nou cadru de urgență pentru contramăsurile medicale.
Alături de mandatul extins al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și de instituirea Autorității pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), UE dispune în prezent de instrumentele necesare pentru a se pregăti și pentru a reacționa mai eficient în cazul unei urgențe de sănătate publică.”, a transmis, duminică, 25 decembrie, Comisia Europeană.