Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Belarusului. Noul termen este 28 februarie 2024

Belarus, steag

Sursă: Dreamstime

Uniunea Europeană a anunțat că a prelungit sancțiunile împotriva Belarusului. Astfel, acestea vor expira la data de 28 februarie 2024, dacă executivul european nu va lua o altă decizie până atunci.

Uniunea Europeană a decis prelungirea sancțiunilor împotriva Belarusului cu încă un an. Aceste sancțiuni vin pe fondul continuării represiunii de către regimul lui Aleksandr Lukaşenko şi sprijinul acestuia pentru războiul purtat de Rusia în Ucraina.

Astfel, sancțiunile au fost prelungite până la data de 28 februarie 2024, a anunțat Consiliul European în cursul zilei de luni, 27 februarie.

Potrivit site-ului oficial al Consiliului European, blocul comunitar condamnă în termenii cei mai fermi implicarea Belarusului în invazia militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina. Ca răspuns la acțiunile Belarusului, UE a adoptat o serie de măsuri în 2022, inclusiv:

  • sancțiuni individuale și economice care vizează 22 de persoane
  • restricții asupra comerțului
  • o interdicție SWIFT pentru cinci bănci din Belarus
  • o interdicție privind tranzacțiile cu Banca Centrală a Belarusului
  • limite privind fluxurile financiare din Belarus către UE
  • interzicerea furnizării de bancnote denominate în euro către Belarus.

Sancțiuni ca răspuns la evoluțiile din Belarus

În urma alegerilor prezidențiale frauduloase din Belarus din august 2020, UE a extins progresiv măsurile restrictive împotriva persoanelor și entităților din Belarus. Din octombrie 2020, UE a impus cinci pachete de sancțiuni în legătură cu situația din Belarus, vizând în total 195 de persoane și 34 de entități.

Aceste sancțiuni au fost emise ca răspuns, printre altele, la violențele inacceptabile ale autorităților belaruse împotriva protestatarilor pașnici, la instrumentalizarea migranților în scopuri politice și la atacurile hibride de la frontierele UE.

Măsuri restrictive în urma alegerilor prezidențiale din Belarus din 2020

Din octombrie 2020, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Belarusului.

Măsurile au fost adoptate ca răspuns la violențele inacceptabile ale autorităților belaruse împotriva protestatarilor pașnici, la intimidări, arestări și detenții arbitrare, ca urmare a alegerilor prezidențiale din august 2020.

UE nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus, condamnându-le ca fiind nici libere, nici corecte.

În total, 195 de persoane și 34 de entități sunt desemnate în prezent în cadrul regimului de sancțiuni împotriva Belarusului.

Persoanele vizate au fost identificate ca fiind responsabile de represiunea și intimidarea demonstranților pașnici, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor în urma alegerilor prezidențiale din 2020 din Belarus, precum și de încălcarea procesului electoral, de incitare și organizare a trecerii ilegale a frontierei și de încălcări ale drepturilor omului.

Lista vizează figuri cheie și proeminente din conducerea politică, din puterea judecătorească și din mediul economic, printre care:

  • Președintele Aleksandr Lukașenko
  • Viktor Lukașenko, consilier pe probleme de securitate națională și fiul președintelui Lukașenko
  • canale de propagandă
  • înalți funcționari ai ministerului de Interne și ai trupelor sale
  • președintele Consiliului Adunării Naționale a Republicii Belarus
  • procurorul general
  • președintele companiei naționale de radio și televiziune de stat