Reprezentantii Parlamentului European, ai Comisiei Europene si ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns “la o propunere de compromis” in ceea ce priveste reglementarea tarifelor de roaming in retelele mobile, informeaza un comunicat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor.  

Astfel, tariful la pretul cu amanuntul, cel care va fi platit efectiv de consumator, nu poate depasi valoarea de 0,49 euro/ minut fara TVA pentru apelurile efectuate, urmand ca acesta sa scada in urmatorii 2 ani de aplicare a regulamentului la 0,46, respectiv 0,43 eurocenti. In ceea ce priveste apelurile primite regulamentul prevede tarife de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22, respectiv 0,19 eurocenti.  

Tarifele pentru piata de gros, aplicabile acordurilor intre companii pentru furnizarea de servicii de roaming, au fost fixate la 0,30 eurocenti pe minut pentru primul an, respectiv 0,28 si 0,26 euro/minut pentru urmatorii doi ani de aplicare a Regulamentului.  

Regulamentul obliga operatorii sa puna la dispozitia consumatorilor noile tarife pentru serviciile de roaming in termen de o luna de intrarea sa in vigoare, urmand ca acestia din urma sa decida in termen de 2 luni asupra tarifelor pe care le prefera. 

Regulamentul urmeaza sa intre in vigoare in ziua imediat urmatoare publicarii acestuia in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dupa adoptarea lui de catre Parlamentul European la sfarsitul acestei luni si de catre Consiliul Uniunii Europene, pe data de 7 iunie.

 

Sursa: Capital 16 Mai 2007