Uniunea Europeană a reușit să umple depozitele de gaz în proporție de 90%, peste nivelul stabilit de blocul comunitar. De asemenea, Regatul Unit a reușit să-și umple depozitele la 94%.
Uniunea Europeană a umplut depozitele de gaze în proporție de 90%. A trecut peste nivelul stabilit
Europa intră în iarnă cu un volum aproape record de gaze în depozite, după ce a cumpărat volume mari de gaze la aproape orice preț în timpul verii pentru a se pregăti pentru o întrerupere a livrărilor din Rusia.
Stocurile de gaze din Uniunea Europeană și Marea Britanie (UE28) au urcat la 996 terawatt-oră (TWh) până la 30 septembrie, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE).
Pentru această perioadă a anului, stocurile s-au situat la al treilea cel mai mare nivel înregistrat vreodată, cu volume mai mari doar în 2020 (1.074 TWh) și 2021 (1.067 TWh).
Stocarea a crescut cu aproximativ 700 TWh de la minimul de după iarnă, a doua cea mai rapidă creștere înregistrată vreodată, deoarece furnizorii au cumpărat cât mai mult gaz posibil în ciuda prețurilor excepțional de ridicate.
Prin urmare, stocurile au încheiat sezonul de vară de reumplere cu +98 TWh (+11% sau +0,83 deviații standard) peste media din ultimii zece ani.
Aceasta este o schimbare uriașă față de sfârșitul lunii ianuarie, când au fost cu -134 TWh (-23% sau -1,34 deviații standard) mai mici.
Stocurile ar putea continua să crească
Este probabil ca stocurile să continue să crească cel puțin încă trei săptămâni, până la sfârșitul lunii octombrie, dar această creștere ar putea persista până la începutul lunii noiembrie, în funcție de temperaturi și de măsura în care prețurile ridicate vor limita consumul.
Din 2011 încoace, data mediană la care stocurile au atins punctul maxim a fost 26 octombrie, dar în două cazuri stocurile au continuat să crească până în prima jumătate a lunii noiembrie.
Constituirea stocurilor la sfârșitul sezonului este de două ori benefică pentru securitatea aprovizionării: acumulările târzii sporesc stocurile de dinaintea iernii și amână începutul epuizării.
Prețurile excepțional de ridicate ar trebui să prelungească acumulările de depozite din acest an mai târziu decât în mod normal, cu excepția cazului în care temperaturile devin excepțional de scăzute până la sfârșitul lunii octombrie.
Pe baza mișcărilor sezoniere anterioare, se așteaptă ca stocarea să atingă un vârf în jurul valorii de 1 025 TWh, cu un interval probabil cuprins între 1 009 TWh și 1 053 TWh.
Cu toate acestea, volumul de gaz înmagazinat continuă să crească cu o rată medie de peste 2,3 TWh pe zi, ceea ce înseamnă că este posibil să urce spre partea superioară a intervalului.
Vor fi adăugate stocuri suplimentare
Stocurile din UE sunt pline în proporție de peste 89%, iar cele din Regatul Unit sunt pline în proporție de peste 94%, urmând ca în următoarele 3-6 săptămâni să fie adăugate stocuri suplimentare.
Depozitarea este cu mult peste obiectivul oficial de 80% în acest an (de preferință 85%) până la 1 noiembrie, convenit de UE în iunie.
Guvernele europene și-au îndeplinit obiectivul declarat de a maximiza volumul de gaze înmagazinate înaintea iernii 2022/23, pentru a reduce impactul unei întreruperi a aprovizionării prin conducte din Rusia.
Dar depozitarea este menită să facă față variațiilor sezoniere ale consumului, nu să asigure o rezervă strategică în cazul unui embargo sau al unei blocade.
Maximizarea volumului de gaze stocate va atenua impactul oricărei întreruperi a aprovizionării, dar nu este suficientă pentru a garanta securitatea aprovizionării.
În cazul încetării complete a importurilor din Rusia, al unei ierni mai friguroase decât în mod normal sau al ambelor situații, gazul ar deveni insuficient înainte de sfârșitul lunii martie 2023.
Chiar dacă Europa reușește să treacă cu bine de această iarnă, este probabil ca stocurile să ajungă la niveluri foarte scăzute, ceea ce va necesita o altă reaprovizionare, poate chiar mai mare, anul viitor, înainte de iarna 2023/24.
Acumularea stocurilor a plasat Europa într-o poziție mai puternică decât în această perioadă a anului trecut, dar aprovizionarea regională este încă în pericol, ceea ce va necesita măsuri suplimentare din partea pieței și a factorilor de decizie politică.
Securitatea aprovizionării depinde în mod esențial de capacitatea de a reduce consumul cu mult sub nivelurile din anul precedent – indiferent de temperaturi și de nivelul cererii de încălzire, scrie Reuters.