Potrivit datelor transmise de ONU, de la începutul invaziei din Ucraina, peste 3 milioane de persoane au fugit din țară, mai mult de jumătate dintre acestea fiind copii. Ca răspuns la această situație, Uniunea Europeană a activat Directiva privind protecția temporară pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului din Ucraina.
Comisia Europeană a prezentat vineri orientări operaționale pentru a sprijini statele membre în aplicarea directivei. Aceste orientări vor ajuta persoanele care sosesc în UE să aibă un nivel coerent și eficace de drepturi și statele membre să își asume noile responsabilități.
Ce presupune „protecția temporară” a persoanelor
Orientările prevăd clarificări cu privire la persoanele care au dreptul la protecție temporară, o definiție a „protecției adecvate” în temeiul dreptului național, specificarea tipului de dovezi necesare pentru a beneficia de protecție temporară sau de protecție adecvată în temeiul legislației naționale, încurajarea statelor membre să aibă în vedere extinderea protecției temporare la persoanele care, strict vorbind, nu ar intra în domeniul de aplicare al deciziei, dar care au nevoie de protecție, cum ar fi persoanele care au fugit din Ucraina cu puțin timp înainte de 24 februarie 2022.
De asemenea, orientările cuprind un capitol dedicat copiilor. În cazul copiilor și al adolescenților neînsoțiți, ar trebui să fie numit imediat un tutore legal sau un reprezentant corespunzător.
De asemenea, CE coordonează eforturile de transfer astfel încât copiii și adolescenții neînsoțiți să poată fi transferați către alte state membre. Toți copiii care fug din calea războiului, indiferent de statutul lor, ar trebui să beneficieze de protecție deplină și de acces rapid la drepturile lor specifice (inclusiv la educație, asistență medicală și asistență psihosocială).
Uniunea Europeană sprijină victimele din Ucraina
Potrivit Comisiei, un permis de ședere ar trebui să servească drept document care să dovedească statutul acestor persoane în fața altor autorități, cum ar fi oficiile și serviciile de ocupare a forței de muncă, școlile sau spitalele.
În cazul în care nu s-au eliberat încă permisele de ședere, statele membre ar trebui să faciliteze deschiderea de conturi bancare și accesul la serviciile relevante pe baza unui document de identitate sau a unei dovezi de intrare în UE după data de 24 februarie 2022.
Milioane de oameni au intrat în UE
Totodată, se face referire și la asigurarea liberei circulații sau la furnizarea de asistență pentru repatriere persoanelor care nu au drept de ședere în Uniunea Europeană.
„În doar câteva zile, 3 milioane de persoane au intrat în UE. Mobilizarea în semn de solidaritate este imensă, iar reacția autorităților este impresionantă. Cu toate acestea, trebuie să facem față unor provocări reale pentru a asigura faptul că nu se ajunge la saturarea sistemelor naționale și că aceste persoane se pot bucura de protecția pe care o merită.
Pe baza întrebărilor adresate de statele membre, propunem următoarele orientări operaționale, pe care le vom actualiza periodic, astfel încât să ne asiguram că statele membre beneficiază de sprijinul Comisiei în fiecare etapă a procesului – de la sosirea acestor persoane și până la integrarea lor”, a declarat Ylva Johansson, comisarul UE pentru afaceri interne.