Luni, pe data de 20 martie, Uniunea Europeană a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziționarea și livrarea de muniții și artilerie Ucrainei, potrivit mai multor surse diplomatice.
Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat un plan de acțiune în trei faze pentru a le furniza trupelor ucrainene cel puțin un milion de obuze calibru 155 mm în următoarele 12 luni și pentru a restabili stocurile strategice ale țărilor UE, având în vedere că unele dintre acestea sunt aproape epuizate, au declarat reprezentanții a cinci delegații participante la Consiliul Afaceri Externe al UE.
Pentru ce vor fi folosiți banii?
Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a participat la reuniunea omologilor săi din blocul comunitar prin videoconferință și a salutat acordul.
”Cât mai multă muniţie de artilerie pentru Ucraina, cât mai rapid posibil. Acesta era obiectivul Consiliului Afaceri Externe ale UE de astăzi. Acest acord va consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă”, a scris el pe Twitter.
Acordul, care va fi validat de către liderii statelor UE în cadrul summitului din 23-24 martie, vine ca răspuns la apelul urgent al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Suma de un miliard de euro va fi utilizată pentru a le rambursa statelor membre ale Uniunii munițiile livrate Kievului din stocurile proprii, a preţuri de 1.000-1.300 euro pe obuz. Prețul unui astfel de obuz este, în prezent, 4.000 de euro și continuă să crească.
Un alt miliard de euro va fi utilizat pentru cumpărarea de muniții calibrul 155 mm pentru Ucraina. Contractele sunt prevăzute în septembrie și au ca scop reducerea la 6-8 luni a termenului pentru achiziționare și livrare.
A treia componentă a planului vizează creșterea capacităților de producție a 12 producători de armament din Uniunea Europeană pentru ”a reconstitui stocurile ţărilor UE şi a continua aprovizionarea forţelor ucrainene”.
Cele 2 miliarde de euro vor fi alocate prin Instrumentul European pentru Pace, un fond interguvernamental creat de statele membre în afara bugetului UE şi utilizat de la începutul conflictului pentru furnizările de arme pentru Ucraina.
Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin
Vladimir Putin poate fi arestat „imediat în aproape 130 de ţări„, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său, acuzându-l de crime de război în Ucraina, a declarat, luni, 20 martie, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, citat de agenţia de presă EFE.
Referindu-se la decizia CPI, Borrell a subliniat că aceasta „este foarte importantă şi schimbă regulile jocului” într-o declaraţie făcută la sosirea sa la un Consiliu al miniştrilor de externe şi ai apărării din UE, pe 20 martie, la Bruxelles.
CPI a emis pe 17 martie mandate de arestare pe numele lui Putin şi al Mariei Lvova-Belova, comisarul prezidenţial rus pentru drepturile copilului, pentru deportarea minorilor ucraineni în Rusia.
În ceea ce privește războiului din Ucraina, Borrell a subliniat „două lucruri importante”: prelungirea acordului privind tranzitul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră şi decizia CPI cu privire la preşedintele Putin.