Uniunea Europeană are nevoie de noi modalităţi pentru a oferi sprijin companiilor în tranziţia energetică şi pentru a contracara efectele subvenţiilor publice oferite competitorilor americani, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, conform agenției de presă Reuters.

Ar putea fi nevoie de sprijin de la stat pentru a împiedica mutarea campaniilor din cauza preţurilor ridicate la energie

Într-un interviu publicat, marţi, 10 ianuarie, în cotidianul financiar olandez FD, comisarul Paolo Gentiloni a afirmat că ar putea fi nevoie de sprijin de la stat pentru a împiedica mutarea campaniilor din cauza preţurilor ridicate la energie şi a efectelor economice ale invaziei militare ruse împotriva Ucrainei, care sunt resimţite mai dur în Europa decât în alte regiuni. Cu toate acestea, comisarul european nu a spus cât de mare ar trebui să fie noile fonduri de sprijin şi nici cum ar trebui să fie finanţate.

„Haideţi mai întâi să stabilim ce sectoare şi proiecte, precum hidrogenul, sunt de interes comun european şi apoi să vedem de ce este nevoie pentru a le stimula”, a anunțat Paolo Gentiloni. De asemenea, acest sprijin ar trebui să ajute Uniunea Europeană să răspundă la programul Inflation Reduction Act (IRA), în valoare de 430 miliarde de dolari, adoptat de SUA la sfârșitul anului 2023, a adăugat comisarul european pentru economie.

Nu vom răspunde cu tarife vamale la subvenţiile de miliarde de dolari acordate de SUA

Ţările membre UE se tem că Inflation Reduction Act (IRA) va crea un dezavantaj incorect față de firmele lor, deoarece acestea nu vor putea beneficia de reduceri de taxe pentru componentele utilizate în tehnologiile din domeniul energiilor regenerabile, cum ar fi de exemplu în automobilele electrice, pe care legea IRA le oferă cu condiţia ca echipamentele respective să fie produse în America de Nord.

Comisarul european pentru economie a evidențiat faptul că UE are nevoie să-și îmbunătățească competivitatea europeană la momentul de față. „Nu vom răspunde cu tarife vamale la subvenţiile de miliarde de dolari acordate de SUA. Trebuie să îmbunătăţim competitivitatea europeană.”, a declarat Paolo Gentiloni.