Uniunea Europeană aproape își închide granițele! Noile tulpini ale coronavirusului au pus o presiune uriașă pe sistemele medicale din mai multe țări europene.

Cei care vor dori să intre în UE venind din țări externe spațiului comunitar vor trebui să se supună unor drastice restricții de călătorie.

Pentru regiunile unde au fost depistate noi variante de coronavirus, statele membre ar urma să impună carantină obligatorie şi teste suplimentare la sosire, recomandă Bruxellesul, încercând să impună o abordare unitară.

Uniunea Europeană aproape își închide granițele! Testul negativ pentru Covid, obligatoriu

Cele 27 de guverne din UE au convenit luni să înăsprească restricţiile la frontiere pentru călătorii care intră în spaţiul blocului comunitar, între care prezentarea unei dovezi privind testul negativ pentru COVID-19 care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare, potrivit DPA.

Această cerinţă se va aplica şi călătorilor care vin în UE în cadrul unor deplasări considerate esenţiale, cum ar fi urgenţe de familie sau urgenţe profesionale.

Călătoriile neesenţiale sunt deja în mare parte interzise, cu excepţii în cazul cetăţenilor UE sau al membrilor familiilor acestora.

În cazul în care testele pentru COVID înainte de plecare nu sunt posibile, călătorilor ar trebui să li se permită să efectueze astfel de teste la intrarea în blocul comunitar, conform recomandării.

Carantină obligatorie şi teste suplimentare la sosire

Această recomandare, care mai trebuie adoptată în scris, nu are caracter obligatoriu. Revine statelor membre să elaboreze propriile reglementări.

Până în prezent, numeroase ţări cer deja teste pentru COVID-19 înainte de plecare, între care Olanda şi Franţa.

Uniunea Europeană. Pentru regiunile unde au fost depistate noi variante de coronavirus, statele membre ar urma să impună carantină obligatorie şi teste suplimentare la sosire, conform recomandărilor.

În ultimele luni, UE a căutat să-şi coordoneze abordarea cu privire la restricţiile de călătorie, dar nu întotdeauna cu succes, notează DPA.