Schema de achiziţii comune de gaze, momentan temporară, ar putea fi permanentizată de către Comisia Europeană pentru că cererea depășește estimările inițiale.
Achiziţii comune de gaze, permanentizate pentru limitarea creșterii costurilor energetice
Achiziţii comune de gaze, schemă permanentizată! Comisia Europeană (CE) a făcut propunerea de a permanentiza schema UE de achiziţii comune de gaze. Argumentul oferit a fost acela că cererea a depăşit aşteptările. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul primei licitaţii de achiziţionare de combustibil din afara Rusiei, potrivit Reuters.
Uniunea Europeană folosește achizițiile comune de gaze cu scopul de a limita explozia prețurilor la energie. Creșterea acestor costuri a fost declanșată de faptul că Rusia a întrerupt livrările către Europa odată cu invadarea Ucrainei.
Vă amintim că securitatea energetică a Europei la finalul iernii trecute s-a îmbunătățit față de estimări. Acest lucru a avut loc pe fondul reducerii consumului de energie, a umplerii depozitelor de gaze și a condițiilor meteorologice blânde, care au contribuit la evitarea penuriei. Schema de achiziții care a permis aceste avantaje va expira în luna decembrie. Tocmai de aceea, CE propune permanentizarea ei, în contextul reorganizării reglementărilor pe piaţa gazelor din blocul comunitar.
Ce presupune propunerea Comisiei Europene
Comisia a propus ca firmele cu profil energetic din UE să aibă în permanență opțiunea de a achiziționa în comun combustibili. Participarea va fi voluntară, dar în cazul unei crize de aprovizionare cu combustibili a UE, achizițiile comune vor deveni obligatorii pentru a evita competiția statelor membre UE pentru aceleași volume insuficiente.
„Este stabilit, funcţionează, numărul companiilor este în creştere”, a declarat despre achiziţiile comune de gaze un oficial UE, citat de Reuters.
Cu toate rezervele inițiale, cantitatea cerută până acum depășește 27 de miliarde de metri cubi de gaze (bcm), ceea ce reprezintă dublul estimării inițiale a Bruxelles-ului pentru achizițiile comune, care era de 13,5 bcm.
Deși această propunere pentru achiziții comune „rezolvă” doar o fracțiune mică din cererea totală de gaze a UE. Ea se ridică la aproximativ 360 de miliarde de metri cubi. Scopul propuenrii este să ajute statele să se pregătească pentru perioada de iarnă, când cererea de gaze în Europa atinge nivelul maxim.
Vestea îmbucurătoare este următoarea: capacitățile de stocare a gazelor naturale din UE au fost umplute în proporție de 90%, depășind termenul limită inițial stabilit pentru acest nivel, care era 1 noiembrie, conform anunțului făcut recent de Comisia Europeană.