Uniunea Europeană ar trebui să primească refugiații afgani. Trebuie feriți de răzbunarea talibanilor

Președintele Parlamentului European s-a aflat miercuri într-o vizită în capitala Lituaniei, de unde a susținut și o declarație de presă cu privire la refugiații afgani. El este de părere că blocul comunitar trebuie să îi protejeze pe cei care au cooperat și lucrat cu Uniunea Europeană.

„Noi trebuie să-i protejăm pe cei care au lucrat şi cooperat cu noi, nu putem permite ca ei să fie lăsaţi să se confrunte cu răzbunarea”, a precizat Sassoli într-o declaraţie făcută presei la Vilnius.

În aceeași declarație, el a mai spus că refugiații trebuie împărțiți în mod egal între statele membre ale Uniunii Europe, subliniind că blocul comunitar are o responsabilitate.

„Avem o responsabilitate. Comisia Europeană poate autoriza o repartizare egală a acestora între statele membre pentru a păstra o paritate, iar acest lucru se poate realiza rapid”, a declarat Sassoli.

Refugiaţii afgani au liber în România

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe din statele membre UE, convocată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell. Cu această ocazie, Aurescu a explicat cum poate ajuta ţara noastră, în contextul evenimentelor din Afganistan.

În contextul schimbărilor dramatice ce au loc zilele acestea în Afganistan, România întinde o mână de ajutor.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a confirmat că cetăţeni afgani ar putea ajunge în România, cu statut de refugiaţi.

Mai exact, România îşi manifestă deschiderea şi evaluează posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz, inclusiv din punct de vedere securitar.

În plus, ţara noastră analizează şi posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizaţiilor europene şi euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale, inclusiv validările de securitate care se impun, a mai indicat ministrul Bogdan Aurescu, marţi, cu ocazia reuniunii extraordinare a miniştrilor de Externe din statele membre UE.

“Ministrul român de Externe a susţinut, totodată, nevoia asigurării condiţiilor necesare pentru părăsirea Afganistanului de către cetăţenii străini şi afgani care doresc acest lucru. A prezentat, în context, demersurile autorităţilor române în vederea repatrierii cetăţenilor români aflaţi încă în Afganistan şi a anunţat că România îşi manifestă deschiderea şi evaluează la nivel interinstituţional posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz în parte, inclusiv din punct de vedere securitar.

Totodată, România îşi exprimă deschiderea şi analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizaţiilor europene şi euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale inter-instituţionale, inclusiv validările de securitate care se impun”, a transmis Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat postat pe site-ul MAE.

Sursa foto: Dreamstime