„Uniunea Europeană va elabora un răspuns coordonat în sprijinul autonomiei Hong Kong-ului”, a declarat Josep Borrell, după o întâlnire cu miniştrii de externe ai UE la Bruxelles, prima după patru luni.
Am adoptat astăzi un dublu mesaj cu un sprijin pentru autonomia Hong Kong-ului şi libertăţile fundamentale şi în ceea ce priveşte China, spunem că măsurile vor avea un impact asupra relaţiilor noastre”, a declarat şeful diplomaţiei europene.
Părerea celorlalte țări
”Acest lucru trebuie să aibă un impact asupra exporturilor de arme, de exemplu, inclusiv cele cu dublă utilizare (civilă şi militară). Considerăm logic să tratăm Hong Kong-ul în acelaşi mod în care tratăm China continentală”, care este deja vizată de acest tip de măsură, a insistat Heiko Maas.
Ministrul german intenţionează ”să faciliteze intrarea chinezilor din Hong Kong în Europa” şi ”să sprijine activitatea oamenilor de ştiinţă, a cercetătorilor, jurnaliştilor şi artiştilor care întâmpină probleme prin programe de burse şi un acces mai uşor”.
De asemenea, UE trebuie să se pronunţe asupra unei modificări a acordurilor de extrădare, potrivit oficialului german, care a menţionat şi asistenţa juridică reciprocă. „Cred că toate statele membre ale Uniunii Europene se gândesc deja la aceasta”, a spus el.
Tensiunile dintre China și Marea Britanie au crescut
La începutul lunii iulie, ambasadorul Chinei la Londra a acuzat guvernul britanic de ingerinţe grosolane în afacerile interne ale Hong Kong-ului.
Reacţia Chinei vine după criticile aduse de premierul Boris Johnson împotriva noii legi cu privire la securitatea naţională, impusă de Beijing regiunii administrative speciale, retrocedată Chinei de Marea Britanie.
„Guvernul britanic face afirmaţii iresponsabile cu privire la afacerile din Hong Kong”, a declarat ambasadorul Liu Xiaoming într-o conferinţă de presă online, adăugând că acesta a formulat acuzaţii nejustificate cu privire la legea asupra securităţii în Hong Kong.