‘Urmăresc cu atenţie evoluţiile din Egipt şi sunt pe deplin conştientă de diviziunile profunde din societate, de cererile populare pentru schimbare politică şi de eforturile pentru găsirea unui compromis’, a afirmat Ashton după ce primul preşedinte ales democratic în Egipt, Mohamed Morsi, a fost înlăturat de către forţele armate egiptene.
Şefa diplomaţiei europene a cerut tuturor părţilor din ţară să revină rapid la procesul democratic, prin organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare libere şi corecte şi adoptarea unei constituţii, pentru a permite ţării să-şi reia şi să-şi încheie tranziţia democratică.
Ea a reiterat de asemenea importanţa respectării depline a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a statului de drept, adăugând că autorităţile sunt responsabile pentru acest lucru.
Catherine Ashton a cerut totodată tuturor părţilor din Egipt să dea dovadă de reţinere maximă şi a condamnat cu fermitate toate actele de violenţă, făcând apel la forţele de securitate egiptene să facă tot posibilul pentru a proteja viaţa şi siguranţa cetăţenilor egipteni.
Totodată, purtătorul de cuvânt al doamnei Ashton, Michael Mann, a declarat joi, la Bruxelles, că nu este la curent cu eventuale planuri ale UE de a-şi modifica programele de asistenţă pentru Egipt după înlăturarea lui Morsi. ‘Momentan, nu sunt la curent cu niciun plan urgent de regândire a programelor noastre de asistenţă, însă… lucrurile încă se mai aşează după evenimentele din seara trecută’, a spus Mann. El a evitat să răspundă întrebărilor repetate ale ziariştilor care voiau să ştie dacă UE consideră că ceea ce s-a întâmplat în Egipt este o lovitură de stat militară.
SURSA: Agerpres