În cadrul unei reuniuni cu privire la criza din Ucraina, efectuată prin videoconferință, comisarul Uniunii Europene pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că blocul comunitar intenționează să cumpere şi să distribuie vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei şi Covid-19 pentru refugiații ucraineni, scrie Reuters.
”Acoperirea de vaccinare în Ucraina a fost foarte scăzută pentru mai multe boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în special pentru copii, cum ar fi tuberculoza, poliomielita, rujeola, dar şi pentru Covid-19”, a spus aceasta.
Presa internațională mai scrie că ratele de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei şi tuberculozei în Ucraina sunt estimate a fi sub nivelurile recomandate pentru a opri epidemiile, în timp ce arată că 82% dintre copiii ucraineni au fost vaccinaţi împotriva rujeolei şi aproximativ 93% din populaţie a fost imunizată împotriva tuberculozei, în 2020.
În ceea ce privește poliomielita, 84% dintre copii au fost imunizaţi, dar proporţia a scăzut la 60% în unele regiuni.
Mecanism pentru a ușurarea transferului ucrainenilor bolnavi
Pentru ca instituțiile medicale din țările vecine Ucrainei să nu fie copleșite, Uniunea Europeană a venit cu un mecanism pentru ușurarea transferului refugiaților ucraineni bolnavi către spitalele din întreaga Europă. Primii pacienți deja au ajuns în Polonia și Italia.
Comisarul Uniunii Europene pentru Sănătate a mai spus că Uniunea Europeană intenționează să înființeze centre de traj, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății, la granițele cu Ucraina, cu scopul de a pune un prim diagnostic şi pentru a accelera transferurile medicale.
Având în vedere nivelul scăzut de vaccinare anti-COVID în rândul ucrainenilor, dar și condițiile în care călătoresc în blocul comunitar, nu este exclus să apară noi focare de coronavirus.
Mai puţin de 35% dintre ucraineni sunt complet vaccinaţi împotriva Covid-19, jumătate din media UE de peste 70%, potrivit OMS.
Oficiali ai blocului comunitar au declarat că acum nu există planuri pentru cerinţele de vaccinare împotriva Covid-19 pentru refugiaţi, dar sunt luate în considerare campanii de conştientizare cu privire la necesitatea şi disponibilitatea vaccinurilor.
”Obligativitatea de vaccinare nu ar fi cea mai bună modalitate de a începe să primiţi ucrainenii care fug de război”, a declarat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, într-o conferinţă de presă la sfârşitul întâlnirii, când a fost întrebat dacă refugiaţilor ar trebui să li se impună vaccinarea.